Αίγυπτος: Απόφαση δικαστηρίου για τηλεοπτική μετάδοση εκτέλεσης θανατοποινίτη

Δικαστήριο της Αιγύπτου ζήτησε από το κοινοβούλιο να επιτρέψει τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Μοχάμεντ Αντέλ ο οποίος δολοφόνησε τη συμφοιτήτριά του Νάιρα Ασράφ.

Αίγυπτος: Απόφαση δικαστηρίου για τηλεοπτική μετάδοση εκτέλεσης θανατοποινίτη

Ο δράστης, 21 ετών, μαχαίρωσε τη νεαρή φοιτήτρια του πανεπιστημίου Μανσούρα, αφότου εκείνη απέρριψε την πρόταση γάμου του.

Η νεαρή κατέβαινε από λεωφορείο για να πάει στο Πανεπιστήμιο, όταν ο δράστης της επιτέθηκε, αρχικά με τα χέρια και στη συνέχεια με μαχαίρι, και την σκότωσε. Επιχείρησε να το σκάσει, αλλά ακινητοποιήθηκε από αυτόπτες μάρτυρες.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δολοφόνος παρακολουθούσε κάθε ανάρτηση του θύματος στο Facebook και αποφάσισε να τη σκοτώσει καθώς εκείνη τον απέφευγε στα social media αρνούμενη την πρότασή του να παντρευτούν.

Το δικαστήριο τον καταδίκασε στην εσχάτη των ποινών στις 6 Ιουλίου και προ ημερών αποφασίστηκε η εκτέλεση της ποινής να γίνει σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση. Πρόκειται για μία πρωτοφανή απόφαση.

Σε επιστολή του προς βουλευτές, το δικαστήριο ανέφερε: «Η μετάδοση, έστω και στην αρχή της διαδικασίας, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά, κάτι που δεν επετεύχθη από την ίδια τη είδηση της καταδίκης».

Ο 21χρονος έχει το δικαίωμα να καταθέσει έφεση στην απόφαση και ο δικηγόρος του, Φαρίντ Ελ- Ντίμπ ενημέρωσε πως αυτή είναι και η πρόθεσή του.

«Έχουμε, ακόμα, 60 μέρες για να αμφισβητηθεί η θανατική καταδίκη του Αντέλ» είπε.