Ευρωπαϊκή Ένωση: Στρέφεται στη... Νιγηρία για φυσικό αέριο, υπό τον φόβο ρωσικού «μπλόκου»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στη Νιγηρία για επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου, καθώς προετοιμάζεται για ένα πιθανό «μπλόκο» προμηθειών από τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στρέφεται στη... Νιγηρία για φυσικό αέριο, υπό τον φόβο ρωσικού «μπλόκου»

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ενεργειακού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάθιου Μπάλντουιν, έκανε τη σχετική δήλωση χθες, Σάββατο, από τη Νιγηρία όπου μετέβη για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με αξιωματούχους.

Ενημερώθηκε πως η Νιγηρία βελτιώνει την ασφάλεια στο Δέλτα του Νίγηρα και μετά τον Αύγουστο, σκοπεύει να ανοίξει και πάλι τον αγωγό Trans Niger, μέσω του οποίου θα μπορούσαν να γίνουν εξαγωγές στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει το 14% του υγροποιημένου φυσικού αερίου της (LNG) από τη χώρα και υπάρχει πιθανότητα για σημαντική αύξηση, ακόμα και διπλασιασμό, είπε ο Μπάλντουιν.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νιγηρία περιορίζεται από κλοπές και βανδαλισμούς σε αγωγούς, με αποτέλεσμα ο τερματικός σταθμός του παραγωγού φυσικού αερίου Nigeria LNG Ltd στο Μπόνι Άιλαντ να λειτουργεί στο 60% της χωρητικότητάς του.

«Εάν ξεπεραστεί το 80%» τότε θα υπάρξει η δυνατότητα για αύξηση της προμήθειας στην Ευρώπη, σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Μας είπαν (σ.σ. οι Νιγηριανοί αξιωματούχοι): "Ελάτε να μιλήσουμε και πάλι στα τέλη Αυγούστου γιατί νομίζουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο"» ενημέρωσε.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα κράτη μέλη της EE θα πρέπει να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Το μέτρο έχει, αρχικά, εθελοντικό χαρακτήρα, αλλά θα γίνει υποχρεωτικό εάν η Επιτροπή κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το 2021 η Νιγηρία εξήγαγε 23 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην ΕΕ, αλλά ο αριθμός αυτός μειώνεται με την πάροδο των ετών. Το 2018 το μπλοκ αγόρασε 36 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Νιγηρία, δήλωσε ο Μπάλντουιν.

cnn.gr