Φωτιά Πεντέλη: Έγιναν στάχτη 20.350 στρέμματα - Οι τεράστιες καταστροφές και το σενάριο εμπρησμού

Ανυπολόγιστες καταστροφές επέφερε η πυρκαγιά που μαινόταν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Πεντέλης. Το σενάριο του εμπρησμού και η επόμενη μέρα στην περιοχή.

Φωτιά Πεντέλη: Έγιναν στάχτη 20.350 στρέμματα - Οι τεράστιες καταστροφές και το σενάριο εμπρησμού

Στάχτες, αποκαΐδια, σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα που έγιναν παρανάλωμα του πυρός, θλίψη και απόγνωση. Σε αυτή τη φράση αποκρυσταλλώνεται το θλιβερό διήμερο που αφήνουν πίσω τους οι φωτιές στην Αττική, με αποκορύφωμα την πύρινη κόλαση στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης - Διώνη, Ντράφι, Ανθούσα, Παλλήνη και Παλαιά Πεντέλη - και εν συνεχεία τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Μέγαρα και Σαλαμίνα

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, υπολογίζεται ότι η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης κατέκαψε περίπου 20.350 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Κυβέρνηση: Δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία πιθανότητα

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε την Τετάρτη ανοικτό το ενδεχόμενο η φωτιά στην Πεντέλη να οφείλεται σε εμπρησμό, κατά την έξοδό του από Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε, εξάλλου, για την εξέλιξη των πυρκαγιών που μαίνονται στα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος λίγο νωρίτερα σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, είπε ότι διερευνώνονται κι ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κεραυνού ή βραχυκυκλώματος, που σημαίνει ότι όλα τα άλλα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα καμένα της Πεντέλης: Τι έδειξαν οι πρώτοι έλεγχοι

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το βράδυ της Τετάρτης διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια: Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), οκτώ προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και επτά επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί πέντε επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ένας είναι κατάλληλος για χρήση, ένας προσωρινά ακατάλληλος και τρεις επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Παράλληλα, ελέγχθηκαν δύο αποθήκες εκ των οποίων η μία κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και μία επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν τέσσερις Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι τρεις κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο ένας προσωρινά ακατάλληλος για χρήση. Την Πέμπτη, θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων προς τους πυρόπληκτους.

cnn.gr

ΦΩΤΟ: Eurokinissi