Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Το χρονικό της συντριβής του Antonov - Εντοπίστηκαν επτά σοροί

Τις ενέργειες που έγιναν από την στιγμή που το Antonov ανέφερε πρόβλημα στον κινητήρα και το χρονικό της συντριβής του αεροσκάφους δυτικά της Καβάλας παρουσιάζει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το δυστύχημα. Εντοπίστηκαν οι επτά από τις οκτώ σορούς.

Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: Το χρονικό της συντριβής του Antonov - Εντοπίστηκαν επτά σοροί

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές πλήρωμα και 11,5 τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods). Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήρθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα αναφέροντας: «may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα».

Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα. Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης. Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τοπικοί φορείς) για την απώλεια στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).

Σε εξέλιξη η επιχείρηση εντοπισμού και ανάσυρσης σορών - Δεν βρέθηκαν επικίνδυνες ουσίες

Σημειώνεται πως όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση σχετικά με το δυστύχημα, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν στο σημείο συντριβής δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες. Ο κ. Αρτοποιός είπε πως ήδη έχει ανασυρθεί μία σορός και έχει εντοπιστεί μία ακόμη, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των υπολοίπων μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης με τη συμμετοχή ειδικού προσωπικού του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβεστών για τη δημιουργία οδών ασφαλους διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης.

Τις έρευνες συνδράμουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και ελικόπτερο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, ενώ όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Επιπλέον στην περιοχή του δυστυχήματος έχει μεταβεί κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Εντοπίστηκαν οι 7 από τις 8 σορούς

Λίγο μετά τις 19:00 ο Διοικητής του ΤΕΝΞ, ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί οι 7 από τις 8 σορούς και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι 3. Επισης έχει βρεθεί το αντικείμενο της φωτό που πιθανολογείται ότι είναι το ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Η επιχείρηση για την ανάσυρση των σορών συνεχίζεται, ενόσω συμπληρώνεται ώρα με την ώρα το «παζλ» των πληροφοριών γύρω από τη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε φορτίο 11,5 τόνων με πυρομαχικά.

naftemporiki.gr, cnn.gr