Αχαΐα, Ρέθυμνο: Μαίνονται οι πυρκαγιές, εκκενώθηκαν οικισμοί

Εκκενώθηκαν οικισμοί στην Αχαΐα εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Καλλιθέας, μεγάλες ζημιές στις πυρόπληκτες περιοχές του Ρεθύμνου.

Αχαΐα, Ρέθυμνο: Μαίνονται οι πυρκαγιές, εκκενώθηκαν οικισμοί

Μήνυμα, μέσω της υπηρεσίας επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης 112 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στην περιοχές Πλατανόβρυση και Αγία Παρασκευή, Αχαΐας, ώστε να εκκενώσουν προληπτικά τις δύο κοινότητες λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται από τις μεσημβρινές ώρες στην περιοχή Καλλιθέα.

«Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πλατανόβρυση & Αγία Παρασκευή Αχαΐας εκκενώστε τώρα προς Χαλανδρίτσα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρεται συγκεκριμένα στο μήνυμα που εστάλη από το 112. Επί ποδός για την κατάσβεση της πυρκαγιάς βρίσκονται ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 118 πυροσβέστες, με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. ενώ σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Π.Ε. Αχαΐας.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κέρη Μαλεβιζίου

Την ίδια ώρα έχει οριοθετηθεί - σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία- η πυρκαγιά στην περιοχή Κέρη Μαλεβιζίου Κρήτης.

Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα στην περιοχή έχουν σπεύσει 65 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 οχήματα, ενώ συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Από αέρος επιχειρούν δύο ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα της Αεροπορίας Στρατού.

Μεγάλες ζημιές στις πυρόπληκτες περιοχές του Ρεθύμνου

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο Ρέθυμνο. Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης: «…να υπάρξει χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, πλήρης ενίσχυση και βοήθεια στους πληγέντες αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους».

«Οφείλουμε να σταθούμε όλοι δίπλα στο δήμο Αγίου Βασιλείου για να ενισχυθούν οι υποδομές και η περιοχή να βρει και πάλι τους κανονικούς της ρυθμούς, όσο αυτό είναι δυνατό. Οι καταστροφές είναι μεγάλες κι έρχονται σε μία τουριστική περίοδο που η εικόνα τόσων χιλιάδων καμένων στρεμμάτων να είναι μία τρικλοποδιά στις προσπάθειες μας για προσέλκυση τουριστών» ανέφερε.

Μιλώντας για τους πληγέντες που η κύρια απασχόληση τους είναι ο πρωτογενής τομέας, η κ. Λιονή τόνισε πως: «από πλευράς της περιφέρειας θα κινηθούν άμεσα όλες εκείνες η αποφάσεις και ενέργειες που θα εμψυχώσουν τους ανθρώπους του μόχθου. Δεν θα αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα από την πύρινη καταστροφή» διαβεβαίωσε.

Επικοινωνία με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου είχε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θέτοντας όπως είπε τον εαυτό του στη διάθεση του δήμου για κάθε δυνατή βοήθεια που μπορεί να προσφέρει.

naftemporiki.gr