Ρέθυμνο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο - Παραμένουν δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων

Υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος σύμφωνα με το συντονιστικό της Π.Υ να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο κάποιο μεγάλο μέτωπο - Η φωτιά που ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια

Ρέθυμνο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στο - Παραμένουν δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων

Καλύτερη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στο Δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, σήμερα Σάββατο 16 Ιουλίου. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς στις Μέλαμπες του Δήμου Αγίου Βασιλείου, όμως οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος σύμφωνα με το συντονιστικό της Π.Υ να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο κάποιο μεγάλο μέτωπο.

Σημειώνεται, οτι η φωτιά που ξεκίνησε χθες νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, στην Ορνέ επιχειρούν 33 πυροσβεστικά οχήματα με 120 υπαλλήλους, ενώ από αέρος 5 ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 5 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σπηλίου - Αγίας Γαλήνης που είχε διακοπεί από χθες το βράδυ λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα η ισχύς των ανέμων έχει πέσει και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί χθες λόγω των καπνών έχει κατά πολύ βελτιωθεί.

Παράλληλα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στο Ροδάκινο του Δήμου Αγίου Βασιλείου έχει οριοθετηθεί, ωστόσο παραμένουν στο σημείο 7 οχήματα με 22 πυροσβέστες, για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής 15 Ιουλίου εστάλη μήνυμα από το 112 για προληπτική εκκένωση των οικισμών και παραλιών Στακτούρια, Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Λίγκρες, Ορνέ, Μέλαμπες, Κρύα Βρύση, Άγιος Γεώργιος, ενώ δύο πύρινα μέτωπα κατευθύνονται προς Αγία Γαλήνη και Κρύα Βρύση. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, δεν κινδυνεύουν μέχρι στιγμής οικισμοί.

Όπως είχε τονίσει χθες στο neakriti.gr ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Κρήτης, αρχιπύραρχο, Γιώργος Τσικαλάς, «η κατάσταση, δυστυχώς έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς η δυσβατότητα δυσχεραίνει το έργο της πυρόσβεσης και τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν τη νύχτα. Με το πρώτο φως ξεκινάμε πάλι».

Μετά τις 8 το βράδυ χθες, η φωτιά πέρασε από το χωριό Μέλαμπες, έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν φθορές, καθώς οι άνδρες της πυροσβεστικής κατάφεραν να την περιορίσουν σημαντικά, όταν ένα άλλο πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν προς την παραλία του Αγίου Γεωργίου, όπου κάτοικοι και καταστηματάρχες, όπως είπαν στο neakriti.gr, έβλεπαν τους καπνούς με τη μυρωδιά του καμένου να είναι έντονη και στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τα ακόμα χειρότερα, κατέβρεχαν διαρκώς με λάστιχα τις περιουσίες τους.

Πηγή: neakriti.gr