Ευρώπη: Δεύτερος καύσωνας σε ένα μήνα

Μετά την Ιβηρική Χερσόνησο έφθασε η σειρά της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας να πληγούν από καύσωνα

Ευρώπη: Δεύτερος καύσωνας σε ένα μήνα

Μετά την Ιβηρική Χερσόνησο έφθασε η σειρά της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας να πληγούν από καύσωνα. Οι θερμοκρασίες στην Πορτογαλία, που ξεπέρασαν χθες στις κεντρικές περιοχές της χώρας τους 42 βαθμούς Κελσίου, προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές σε δάση κωνοφόρων στον δήμο του Ουρέμ, βόρεια της Λισσαβώνας. Οι τοπικές αρχές αναγκάσθηκαν να απομακρύνουν 300 κατοίκους από την περιοχή, ενώ στον γειτονικό δήμο της Λιέρα περισσότερα από δέκα σπίτια κάηκαν και η πυροσβεστική διέκοψε την κυκλοφορία στην εθνική οδό.

Στη γειτονική Ισπανία περισσότερα από 35.000 στρέμματα δάσους χάθηκαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Εστρεμαδούρα, στα δυτικά της χώρας, υποχρεώνοντας 400 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Υψηλός ήταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην περιοχή της Καστίλης – Λεόν, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 42 βαθμούς Κελσίου. Θερμοκρασίες-ρεκόρ καταγράφηκαν στη Γαλικία, στα ΒΔ της χώρας (43,5 βαθμοί Κελσίου) και στη Μέριδα, στον Νότο (43,9 βαθμοί).

Στη Γαλλία, που αντιμετωπίζει το δεύτερο κύμα καύσωνα μέσα σε έναν μήνα, 4.000 στρέμματα δάσους έχουν ήδη καεί από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, με το φαινόμενο να αναμένεται να ενταθεί εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στα βόρεια παράλια της Μεσογείου. Το κύμα καύσωνα στη Γαλλία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, με τη θερμοκρασία στο Παρίσι να αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 23 και 36 βαθμών Κελσίου τα επόμενα 24ωρα.

Στη Γαλλία οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σε χθεσινό της μήνυμα, η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε τον κρατικό μηχανισμό να διατηρηθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, προκειμένου να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του φαινομένου, κάνοντας λόγο για την υγεία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.

Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει την πεποίθησή της ότι τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα αποτελούν αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, γενεσιουργό αιτία της κλιματικής αλλαγής. «Ο καύσωνας που πλήττει τη δυτική Ευρώπη θα επεκταθεί και θα ενταθεί. Πρέπει να προειδοποιήσουμε ότι το απόλυτα ξηρό έδαφος επηρεάζει τις θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο, ενώ η ζημιά που υφίστανται οι παγετώνες είναι μη αναστρέψιμη», σημειώνει η εκπρόσωπος της Διεθνούς Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Ζενεβιέβ Κλαρ Νουλί, θυμίζοντας την κατάρρευση του παγετώνα της Μαρμολάντα στις ιταλικές Αλπεις, με θύματα 11 ορειβάτες.

Στη Βρετανία, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε χθες «πορτοκαλί συναγερμό» για ακραίες θερμοκρασίες, που αναμένεται να υπερβούν τους 36 βαθμούς. Την ίδια στιγμή, οι κατά τόπους εταιρείες ύδρευσης της χώρας κάλεσαν τους καταναλωτές να εξοικονομούν «κάθε σταγόνα», αποφεύγοντας να βράζουν μεγάλη ποσότητα νερού, επιλέγοντας ποσότητα κατάλληλη για το τσάι τους και μόνο. Ορισμένοι δήμοι απαγόρευσαν το πότισμα του γκαζόν και άλλων μη παραγωγικών φυτών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως τα προάστια του Λονδίνου και σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

πηγή:«Κ»