NASA: Δείτε περισσότερες νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb!

Και ειδικότερα από ένα διαστημικό “χορό μέχρι θανάτου”

NASA: Δείτε περισσότερες νέες εικόνες από το τηλεσκόπιο James Webb!

Πριν μερικές ώρες η NASA τήρησε την υπόσχεσή της και έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία από το James Webb Space Telescope. Αυτή αποκαλύπτει μία συστάδα γαλαξιών γνωστή ως SMACS 0723, όπως αυτή φαινόταν πριν 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ωστόσο, η NASA δε στάθηκε μόνο εκεί, αποκαλύπτοντας πριν λίγα λεπτά άλλες δύο έγχρωμες εικόνες. Αυτές παρουσιάζουν το πλανητικό νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου (γνωστός και ως NGC 3132) και το ζεύγος των αστεριών του, όπως καταγράφηκαν από τα δύο όργανα του Webb: NIRCam και MIRI.

Τα δύο αστέρια που φαίνονται στις εικόνες θυμίζουν την έκφραση "μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος", αφού το πιο σκοτεινό είναι κλειδωμένο σε τροχιά με το νεότερο, φωτεινότερο αστέρι και καθώς πεθαίνει αφήνει πίσω του αέρια και σκόνη που το Webb βλέπει με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια. Πιο συγκεκριμένα, το Webb αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι το αστέρι που πεθαίνει είναι στην πραγματικότητα καλυμμένο με σκόνη.

Τα αστέρια και τα στρώματα φωτός τους είναι αυτά που ξεχωρίζουν στην εικόνα της NIRCam, ενώ η λαμπερή σκόνη κλέβει την παράσταση στην εικόνα του MIRI. Σε χιλιάδες χρόνια, αυτά τα ευαίσθητα, στρώματα αεριών θα διασκορπιστούν στον περιβάλλοντα χώρο.

Για την ιστορία, το νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου ονομάζεται πλανητικό νεφέλωμα. Ωστόσο, παρόλο που περιλαμβάνει τον όρο «πλανήτης» στο όνομά του, αυτό είναι ένα ‘συνήθειο’ που προέρχεται από τον τρόπο με τον οποίο εμφανίστηκαν αυτά τα αντικείμενα για πρώτη φορά στους αστρονόμους που τα παρατηρούσαν πριν από εκατοντάδες χρόνια. Έτσι, λοιπόν, πρόκειται για στρώματα σκόνης και αεριών που απελευθερώνονται από αστέρια που μοιάζουν με τον Ήλιο, καθώς αυτά πεθαίνουν.

Οι νέες λεπτομέρειες που είναι ικανό να προσφέρει το εξαιρετικά προηγμένο τηλεσκόπιο Webb αναμένεται να μεταμορφώσουν την κατανόησή μας για το πώς τα αστέρια εξελίσσονται και το επηρεάζουν το τριγύρω περιβάλλον τους.

Οι νέες εικόνες του James Webb Space Telescope της NASA για το νεφέλωμα του Νότιου Δακτυλίου:

Παράλληλα, η NASA συνέχισε τις δημοσιεύσεις, αποκαλύπτοντας διάφορες ακόμη εντυπωσιακές λήψεις. Δείτε το νέο υλικό παρακάτω, μαζί με επεξηγηματικά σχόλια από αστρονόμους:

Πηγή: unboxholics.gr