Power Pass, Fuel Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε «κληρώνει», πότε πληρώνει;

Με μια σειρά δράσεων, που το επόμενο διάστημα θα “ζεστάνουν” τις τσέπες των καταναλωτών αλλά και την αγορά, όπως π.χ. στην περίπτωση του προγράμματος αντικατάστασης συσκευών, επιχειχειρεί η κυβέρνηση να στηρίξει τα “χειμαζόμενα” εισοδήματα των καταναλωτών.

Power Pass, Fuel Pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε «κληρώνει», πότε πληρώνει;

Βήμα - βήμα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσουν τρία βασικά προγράμματα, που έχουν κεντρικό στόχο την εισοδηματική ενίσχυση των πολιτών στη δεδομένη δύσκολη συγκυρία, αλλά και βέβαια να “ρίξουν” ρευστό στην αγορά.

Τόσο οι αναδρομικές “ενέσεις” για τις καταναλώσεις ρεύματος του πρώτου πενταμήνου, η νέα έκδοση των επιδοτήσεων για τα καύσιμα κίνησης, αλλά και το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή” θα στηρίξουν προμηθευτές ρεύματος, την αλυσίδα αξίας καυσίμων αλλά και την αγορά των συσκευών. Συγκεκριμένα με βάση τη χρονοσειρά που ξετυλίγεται καταγράφονται τα εξής:

Οι συσκευές

Μια πρώτη σημαντική εξέλιξη έχει να κάνει με το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή”, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα δύο 24ωρα είναι πολύ πιθανό να αναρτηθεί και μια πρώτη λίστα επιλαχόντων, καθώς έχει τρέξει η διαδικασία τελικής βαθμολογίας και κατάταξης με βάση τη μοριοδότηση.

Σημειώνεται ότι 910.000 αιτήσεις κατατέθηκαν στο πρόγραμμα που στοχεύει στην αντικατάσταση 1,5 εκατ. ηλεκτρικών συσκευών. Αφού, δε, αναρτηθούν οι προσωρινοί δικαιούχοι με βάση την τελική κατάταξη, θα ακολουθήσει ένα διάστημα επτά ημερών για την υποβολή ενστάσεων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν λαμβανοντας μήνυμα και τον κωδικό του voucher με το ποσοστό έκπτωσης και το συνολικό ποσό επιδότησης και ανά συσκευή ώστε να προχωρήσουν στη διαδικασία. Δηλαδή, θα επιλέξουν τη συσκευή που θέλουν να αντικαταστήσουν και θα απευθυνθούν στο κατάστημα, που επιθυμούν επιλέγοντας από το μητρώο συσκευών το κατάλληλο μοντέλο.

Ο έμπορος θα δεσμεύσει την αντίστοιχη επιταγή για το προϊόν που θα επιλεγεί και μετά από αυτό μπορεί να γίνει η πώληση ή η παραλαβή προς ανακύκλωση. Δεν είναι απαραίτητο, πάντως, η παραλαβή για την ανακύκλωση να γίνει πριν την παραλαβή της νέας συσκευής. Μπορεί να γίνει και λίγες ημέρες αργότερα αφού όμως υπάρχει η πιστοποίηση στην πλατφόρμα του τεχνικού ότι η συσκευή είναι άρτια και ότι πληροί τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για την ανακύκλωση.

Η καταληκτική ημερομηνία αγορών έχει τεθεί η 16η Σεπτεμβρίου και η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης συσκευής προς ανακύκλωση από τον ιδιώτη στον έμπορο η 30η Σεπτεμβρίου.

Power pass

Μπορεί να μην έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημέρα που θα ξεκινήσουν οι πληρωμές, αλλά με βάση δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται, ότι η επιδότηση δίνεται σε όσους είχαν συνολική επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαΐου 2022 πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθεί το άθροισμα των εκπτώσεων που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το κράτος και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τους οικιακούς καταναλωτές επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022 ανεξαρτήτως της περιόδου αναφοράς κατανάλωσης του λογαριασμού. Αυτό σημαίνει πως μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή χορηγείται η επιδότηση και όχι με βάση την περίοδο της κατανάλωσης

Οι έξτρα επιδοτήσεις αυτές αφορούν την κύρια κατοικία κι άρα, όσοι έχουν δηλώσει στην εφορία δευτερεύουσες η εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση. Επίσης δεν επιδοτούνται οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες. Ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Την ενίσχυση θα λάβει ο καταναλωτής στο όνομα του οποίου είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος και αν δεν πιστοποιείται κάτι τέτοιο από τους λογαριασμούς η το Ε1 το χάνει. Το ίδιο ισχύει και για τους ενοικιαστές πρώτης κατοικίας σε περίπτωση που ο λογαριασμός ρεύματος δεν είναι στο όνομα τους. Σε περίπτωση που μία παροχή για συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.

Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

Επίσης, την ενίσχυση θα λάβουν όσοι στις φορολογικές δηλώσεις εμφάνισαν εισόδημα από όλες τις πηγές (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα, αποζημιώσεις, ενοίκια κ.α) πάνω από 45.000 ευρώ καθαρά μετά την αφαίρεση των φόρων. Πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα, πράγμα που σημαίνει ότι στη περίπτωση εγγάμων προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή αν ο ένας έχει καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν το επίδομα αφού το συνολικό τους εισόδημα ανέρχεται σε ί46.000 ευρώ.

«Κερδισμένοι» είναι οι άγαμοι καθώς και για αυτούς ισχύει το όριο των 45.000 ευρώ οπότε ο κίνδυνος να ξεπερνά το εισοδηματικό όριο είναι μικρότερος. Δεν υπάρχει δυνατότητα εκ των υστέρων διόρθωσης του ύψους του εισοδήματος με τροποποιητική φορολογική δήλωση αφού τα στοιχεία για τον υπολογισμό του επιδόματος θα αντληθούν αυτόματα από το αρχείο της ΑΑΔΕ με βάση τις υποβληθείσες δηλώσεις.

Fuel Pass 2

Στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το δεύτερο πρόγραμμα επιδότησης βενζίνης (Fuel Pass 2) που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, με τα ποσά που θα δοθούν να φτάνουν έως και τα 100 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η πρόσβαση στην πλατφόρμα θα γίνεται με κωδικούς Taxisnet και οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν δυο επιλογές:

  • Να εκδώσουν την ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων για να μπορούν να εξαργυρώσουν το ποσό που θα έχει πιστωθεί σε αυτή στα πρατήρια καυσίμων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Όσοι επιλέξουν το smartphone για την έκδοση της ψηφιακής κάρτας θα έχουν πρόσθετη επιδότηση 15 ευρώ που σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση ανάλογα με το είδος του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα) και την περιοχή που βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου (ηπειρωτική περιοχή ή νησιά) κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ.
  • Να εισπράξουν τα χρήματα με κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό τους. Στην περίπτωση αυτή το ποσό της επιδότησης θα είναι μικρότερο και κυμαίνεται από 45 έως 80 ευρώ.

Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει επί του οχήματος και της μοτοσυκλέτας – μοτοποδηλάτου πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα – μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας.

Η πίστωση της επιδότησης

Η οικονομική ενίσχυση της παρ. 2 πιστώνεται από την ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) μέσω ειδικής εφαρμογής της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε., που εποπτεύεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον δικαιούχο.

Υπενθυμίζεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.10.2022, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει. Εναπομείναν υπόλοιπο αυτού επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο και αποκλείεται η περαιτέρω αναζήτησή του από τον δικαιούχο.

Πηγή: News247.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110