Πιέσεις για έξτρα παροχές – Ποια σενάρια εξετάζονται

Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο - Τι σημαίνει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Πιέσεις για έξτρα παροχές – Ποια σενάρια εξετάζονται

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το οικονομικό επιτελείο τόσο από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από κυβερνητικούς βουλευτές να βρεθούν τα χρήματα για να δοθούν τα αναδρομικά στο σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο σε εκείνους που έχουν κάνει προσφυγή έως τα τέλη Ιουλίου του 2020, ενώ παράλληλα ζητούν να εξαντληθούν τα περιθώρια παροχών για να ενισχυθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την περασμένη Τετάρτη από το Βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, ενώ παράλληλα εξήγγειλε ότι θα δοθούν γενναίες αυξήσεις από το νέο έτος στους συνταξιούχους. Ωστόσο ο ίδιος απέφυγε να αναφερθεί στα αναδρομικά των συνταξιούχων που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Μέτρα για την ακρίβεια

Από τη μεριά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμηνύει ότι στην παρούσα φάση που το βάρος έχει πέσει στη χορήγηση επιδομάτων για την κάλυψη σημαντικού μέρους της ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και στα καύσιμα δημοσιονομικά περιθώρια να δοθούν στο σύνολο των συνταξιούχων τα αναδρομικά από κομμένα δώρα και επικουρικές το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 δεν υπάρχουν. Από την άλλη αναγνωρίζουν στην κυβέρνηση το πολιτικό κόστος που θα προκύψει από μία απόφαση να δοθούν τα αναδρομικά μόνο σε εκείνους που έχουν κάνει προσφυγή (περίπου 350.000 σε σύνολο περίπου 2.000.000 δικαιούχων συνταξιούχων) και όχι συνολικά τη στιγμή μάλιστα που η προτροπή τα προηγούμενα χρόνια στους συνταξιούχους ήταν να αποφεύγουν τις προσφυγές για να μην επιβαρύνονται με δικαστικά έξοδα.

Για το λόγο αυτό εξετάζονται διάφορα σενάρια όπως για παράδειγμα να πληρωθούν εφάπαξ μέρος των αναδρομικών (π.χ. τα δώρα) και τα υπόλοιπα σε δόσεις σε βάθος 4ετίας ή να δοθούν στο σύνολό τους σε όλους όσοι έχουν κάνει αγωγή και οι υπόλοιπο να τα εισπράξουν σε πολλές δόσεις.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι αν δεν υπήρχε η απόφαση του ΣτΕ που ουσιαστικά φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων την κυβέρνηση να αποφασίσει τι θα κάνει με τα εκατομμύρια συνταξιούχων που διεκδικούν εδώ και πολλά χρόνια τόσο τα κομμένα δώρα όσο και τις επικουρικές τότε ίσως αποφάσιζε το οικονομικό επιτελείο να μην επιστρέφονταν τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που ανέρχονται σε περίπου 3 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου 600.000 επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Την ίδια στιγμή μισθωτοί του Δημόσιου τομέα αλλά και συνταξιούχοι όλων των ταμείων έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και κάνουν υπολογισμούς για το τι θα κερδίσουν από το νέο έτος με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Η οριστική κατάργηση της εν λόγω εισφοράς θα φέρει από τον Ιανουάριο του 2023 αυξήσεις σε περίπου 1.300.000 δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους όλων των ταμείων με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

Σήμερα, η εισφορά αλληλεγγύης έχει «παγώσει» στον ιδιωτικό τομέα, με ετήσιο κόστος 750 εκατ. ευρώ, ενώ η επέκτασή της στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους θα κοστίσει άλλα 400-450 εκατ. ευρώ.

Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σημαίνει ότι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν ετήσιες αυξήσεις στις αποδοχές τους από 22 έως 676 ευρώ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 44 ευρώ. Για εισόδημα 16.000 ευρώ η ελάφρυνση ανεβαίνει στα 88 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ ή 1.466 ευρώ τον μήνα το όφελος ανέρχεται σε 110 ευρώ τον χρόνο.

Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2023 καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.

Η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.

Σαρωτικοί έλεγχοι σε μικρομεσαίους για επιστρεπτέες

Περισσότεροι από 43.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή βρίσκονται στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ καθώς γι’ αυτούς έχει προχωρήσει η διαδικασία του επανελέγχου. Από την άλλη, 559.753 επιτηδευματίες που έλαβαν συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ θα κληθούν να εξοφλήσουν το ποσό που τους αναλογεί είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε έως 96 δόσεις. Σημειώνεται ότι με βάση την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις έχει οριστεί η Παρασκευή 29 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από το σύνολο των 605.530 Α.Φ.Μ. προς βεβαίωση του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προχώρησε η ανάρτηση των ποσών για 559.753 Α.Φ.Μ., ενώ 2.406 Α.Φ.Μ. απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι. Για τους υπόλοιπους 43.371 επαγγελματίες και επιχειρήσεις η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, κατόπιν επανελέγχου των στοιχείων τους.

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν, σταδιακά κατά τη βεβαίωση, στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ αποστέλλεται και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Ο Λογαριασμός μου». Στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ θα αναρτηθεί ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του επιστρεφόμενου ποσού ανά Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Πηγή: ot.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110