Επίδαυρος: Ματαιώθηκαν οι αποψινές παραστάσεις

Οι εργαζόμενοι του Αρχαίου θεάτρου στην Επίδαυρο ζητούν αύξηση της εκτός έδρας αποζημίωσής τους, το Υπουργείο Πολιτισμού δεν δεσμεύεται γραπτώς για την υλοποίηση του αιτήματος και έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας για απόψε (8/7)

Επίδαυρος: Ματαιώθηκαν οι αποψινές παραστάσεις

Κλειστά θα παραμείνουν απόψε τα φώτα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου είχε προγραμματιστεί να ανέβει η παράσταση «Μήδεια» του Μποστ.

Κι αυτό διότι καθώς απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα τα οποία κατέθεσε η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η στάση εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοί του για σήμερα (8/7), από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Η απόφαση της στάσης εργασίας, την ημέρα που η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου ανεβαίνει τη σκηνή της Επιδαύρου ελήφθη χθες το μεσημέρι (7/7) μετά την συνάντηση εκπροσώπων των Σωματείων Ελλήνων Ηθοποιών και Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Παρότι τα αίτημά τους για αύξηση της αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία από τα 95 ευρώ στα 115 ευρώ η ημερησίως, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2022, έγινε απολύτως δεκτό, το γεγονός ότι δεν δόθηκε η γραπτή διαβεβαίωση που απαιτούσαν οι εργαζόμενοι οδήγησε την κατάσταση στα άκρα.

«Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί, αφού επετεύχθη συμφωνία, τα δύο Σωματεία απειλούν να ακυρώσουν την αυριανή παράσταση. Σίγουρα όχι γιατί δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους. Άλλωστε, τα αναφέρουν στο ίδιο το δελτίο τύπου τους ως «συμφωνηθέντα».

Απειλούν να την ακυρώσουν γιατί το ΥΠΠΟΑ δεν δεσμεύθηκε «με μια γραπτή δήλωση» αναφερόταν, μεταξύ άλλων στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο μεταξύ, με νέα ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου έστειλε τελεσίγραφο στο υπουργείο να παραδώσει, μέχρι τις 3 το μεσημέρι, γραπτώς τη δέσμευσή του σχετικά με την ικανοποίηση των αιτημάτων του αναγράφοντας επιπλέον και τη συγκεκριμένη ημερομηνία που θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Ενώ καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες να αρθεί το αδιέξοδο και να δοθεί λύση, έστω και την τελευταία στιγμή, κάτι τέτοιο τελικά δεν κατέστη εφικτό με αποτέλεσμα η αποψινή παράσταση για την οποία είχαν προπωληθεί χιλιάδες εισιτήρια να ακυρωθεί οριστικά.