Ο κόσμος αλλάζει - Σε λίγο όλα θα μοιάζουν μαγικά και... κινεζικά!

Όταν τελειώσει ο ακήρυκτος τρίτος παγκόσμιος πόλεμος... θα έχει αναδυθεί και η νέα υπερδύναμη

Ο κόσμος αλλάζει - Σε λίγο όλα θα μοιάζουν μαγικά και... κινεζικά!

Είναι πια κανόνας: Κάθε φορά που τελειώνει ένας παγκόσμιος πόλεμος, αλλάζει χέρια η σκυτάλη της υπερδύναμης. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Αμερικανοί πήραν το πάνω χέρι, τώρα που τελειώνει ο Γ' Παγκόσμιος έστω και ακήρυκτος, όπως διατείνονται οι πολιτικοί αναλυτές, ήρθε η ώρα της Κίνας.

Η Κίνα εξελίσσεται στη νέα παγκόσμια υπερδύναμη και το αποδεικνύει καθημερινά. Τόσο στην κρίση της Ουκρανίας όσο και στη γεωπολιτική της στρατηγική που διαφέρει από αυτή των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Κίνα χωρίς τυμπανοκρουσίες και λεονταρισμούς έγινε το μαξιλαράκι ασφαλείας για τους Ρώσους ή αν θέλετε η βαλβίδα ασφαλείας για την αποσυμπίεση από τις κυρώσεις της Δύσης. Είναι δύσκολο να αξιολογηθεί η συνεισφορά των Κινέζων στον «αφοπλισμό» των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, το σίγουρο είναι πάντως ότι οι εναλλακτικές λύσεις που προσέφεραν στο καθεστώς Πούτιν, βοήθησαν ώστε ο Ρώσος ηγέτης να «περάσει απέναντι» αβρόχοις ποσί.

Όσον αφορά το δικό της «νοικοκυριό» η υπερδύναμη της Άπω Ανατολής αλλάζει αργά και αθόρυβα τον χάρτη των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή παραδίδοντας μαθήματα γεωστρατηγικής. Το Κινεζικό καθεστώς με οικονομικές κυρίως παρεμβάσεις που ανακουφίζουν έστω και με ανταλλάγματα χώρες όπως η Τουρκία, έχει απλώσει το δίχτυ της επιρροής της στη Μεσανατολική επικράτεια. Από τη μια μετατρέπει κράτη σε μεταποιητικούς εταίρους, αξιοποιώντας το χαμηλά αμειβόμενο εργατικό δυναμικό. Από την άλλη γίνεται ο βασικός εισαγωγέας μαύρου χρυσού από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής.