Μετανάστες πέθαναν σε φορτηγό, όπου δεν λειτουργούσε το κλιματιστικό

Θάνατοι μεταναστών στο Τέξας: Ο οδηγός του φορτηγού δεν γνώριζε ότι το κλιματιστικό είχε σταματήσει να λειτουργεί

Μετανάστες πέθαναν σε φορτηγό, όπου δεν λειτουργούσε το κλιματιστικό



Μνημείο για τους μετανάστες που πέθαναν από τη ζέστη εγκλωβισμένοι σε φορτηγό
Ο άνδρας που συνελήφθη στο Τέξας με την κατηγορία ότι ήταν ο οδηγός του φορτηγού όπου 53 μετανάστες πέθαναν από θερμοπληξία και οξεία αφυδάτωση, καθώς η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 40° Κελσίου φέρεται να μη γνώριζε ότι το κλιματιστικό είχε σταματήσει να λειτουργεί, όπως αναφέρουν δικαστικά έγγραφα.


Ο Homero Zamorano, 45 ετών, βρέθηκε κρυμμένος κοντά στην τοποθεσία που ήταν σταθμευμένο το φορτηγό τη Δευτέρα και συνελήφθη, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να βρισκόταν «υπό την επήρεια μεθαμφεταμίνης».

Είναι ένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους για το πιο θανατηφόρο περιστατικό εμπορίας ανθρώπων στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο κ. Zamorano και ο φερόμενος ως συνεργάτης του Christian Martínez, 28 ετών, κατηγορούνται ότι έστειλαν γραπτά μηνύματα ο ένας στον άλλο πριν και μετά την εύρεση του φορτηγού.

Πολλά παιδιά που βρέθηκαν στο όχημα εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Τα θύματα ήταν από το Μεξικό, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα.

Ο κ. Zamorano βρέθηκε κρυμμένος σε θάμνους. Μεξικανοί αξιωματούχοι λένε ότι αρχικά προσπάθησε να "περάσει" ως ένας από τους επιζώντες.

Συνελήφθη όταν οι φωτογραφίες παρακολούθησης τον έδειχναν να οδηγεί το φορτηγό πέρα από ένα σημείο ελέγχου της συνοριακής περιπολίας των ΗΠΑ στο Λαρέδο του Τέξας.

Σύμφωνα με έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, πληροφοριοδότης που εργάζεται για την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων και την αστυνομία του Τέξας είπε στους αξιωματούχους ότι οι Zamorano και Martínez μίλησαν για τους θανάτους, όπως αναφέρει το BBC.

Ο Martínez φέρεται να είπε: «Ο οδηγός δεν γνώριζε ότι η μονάδα κλιματισμού σταμάτησε να λειτουργεί και ήταν ο λόγος που τα άτομα πέθαναν».

Και οι δύο ύποπτοι αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή εάν κριθούν ένοχοι για λαθρεμπόριο και συνωμοσία.

Δύο άλλοι άνδρες που κατηγορούνται για εμπλοκή, ο Juan Claudio D'Luna-Méndez και ο Francisco D'Luna-Bilbao, κατηγορήθηκαν για κατοχή πυροβόλων όπλων και για παράνομη παρουσία στις ΗΠΑ. Και οι δύο είναι Μεξικανοί πολίτες.

Στα θύματα περιλαμβάνονται 27 Μεξικανοί πολίτες, καθώς και 14 Ονδούρες, επτά Γουατεμάλας και δύο Σαλβαδόροι.

Ωστόσο, οι μεξικανικές αρχές αναφέρουν ότι συνολικά 67 μετανάστες βρίσκονταν μέσα στο φορτηγό, ενώ οι εισαγγελείς στο Σαν Αντόνιο κάνουν λόγο για 64.

Την Παρασκευή, το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Bexar δήλωσε ότι είχε αναγνωρίσει οριστικά έξι από τα 53 θύματα από το περιστατικό της Δευτέρας.

Επιπλέον, έχουν γίνει 42 «δυνητικές ταυτοποιήσεις». Πέντε παραμένουν αγνώστων στοιχείων.

Επίσης την Παρασκευή, το γραφείο του σερίφη της κομητείας Bexar άρχισε να ερευνά ένα φαινομενικά εγκαταλελειμμένο φορτηγό 18 τροχών που βρέθηκε σε μια κατοικημένη περιοχή λίγα μόλις μίλια βόρεια από το σημείο όπου βρέθηκε το πρώτο όχημα.

Περίπου 13 μετανάστες βρέθηκαν στο δεύτερο φορτηγό, είπαν αξιωματούχοι στο CBS News.

«Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι κανένα άτομο δεν έχει υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς», ανάρτησε το γραφείο του σερίφη στο Facebook, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν μόλις γίνουν διαθέσιμες.

Το λαθρεμπόριο ανθρώπων είναι μια μεγάλη βιομηχανία κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.

Τον Μάιο, 239.000 μετανάστες χωρίς έγγραφα συνελήφθησαν περνώντας στη χώρα από το Μεξικό.

Μαζικοί θάνατοι αυτού του είδους έχουν αποκαλυφθεί σε πολλές περιπτώσεις σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο καιρό. Από τις χειρότερες περιπτώσεις είναι:

Αυστρία, 27 Αυγούστου 2015: Ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό με Ουγγρικό νηολόγιο βρέθηκε και περιείχε τα πτώματα 71 Ιρακινών, Σύριων και Αφγανών μεταναστών. Τρία χρόνια αργότερα, τέσσερις άνδρες καταδικάστηκαν σε 25ετή φυλάκιση στην Ουγγαρία σε σχέση με τους θανάτους

Λιβύη, 20 Φεβρουαρίου 2017: Δεκάδες Αφρικανοί μετανάστες βρέθηκαν κλειδωμένοι σε ένα κοντέινερ, συμπεριλαμβανομένων 13 ανθρώπων που είχαν πεθάνει από ασφυξία

ΗΒ, 23 Οκτωβρίου 2019: Συνολικά 39 Βιετναμέζοι μετανάστες βρέθηκαν νεκροί σε ρυμουλκούμενο φορτηγού στο Έσσεξ. Τέσσερις άνδρες φυλακίστηκαν για τη ανθρωποκτονία τους τον Ιανουάριο του 2021.