Ενέργεια: Οι γκάφες των Βρυξελλών τώρα φαίνονται- Πιθανή η κατάρρευση της Γερμανίας

Μια σειρά λαθών και άστοχων εκτιμήσεων από το διευθυντήριο των Βρυξελλών οδήγησαν σε ένα οικονομικό πόλεμο με άγνωστες συνέπειες για την Ευρώπη

Ενέργεια: Οι γκάφες των Βρυξελλών τώρα φαίνονται- Πιθανή η κατάρρευση της Γερμανίας

H κατάρρευση τύπου Lehman Brothers και στην ενέργεια, όπως την περιέγραψε με μελανά χρώματα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τουναντίον οι «μαύρες» προβλέψεις του Γερμανού υπουργού για ένα καταστροφικό ντόμινο που θα συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη, με κυρίαρχη αιτία την ενεργειακή ασφυξία που προκαλεί η Ρωσία, εμφανίζουν τα πρώτα απτά και άκρως δυσοίωνα σημάδια.


Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου στη Γερμανία και από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, κλυδωνίζεται από την πολύ μεγάλη μείωση ροών από τη Ρωσία, η οποία έχει περιορίσει κατά 60% τις προμήθειες προς τον Βερολίνο. Αναζητά τρόπους να διασφαλίσει ρευστότητα και μεταξύ άλλων ξεκίνησε συζητήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει κρατική υποστήριξη.

Ενδεχόμενη κατάρρευση της Uniper, θα πυροδοτούσε εν τοις πράγμασι τα «μαύρα» σενάρια για καταστροφικό ντόμινο και ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι η Uniper εισάγει περίπου 370 τεραβατώρες φυσικού αερίου κάθε χρόνο και έτσι προμηθεύει απευθείας πολλές βιομηχανικές εταιρείες και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά, αναφέρει η DW, o όγκος αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της μέσης ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Στα 151 ευρώ το φυσικό αέριο!

Σε κάθε περίπτωση ο ενεργειακός συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη και η έντονη ανησυχία για τα… μελλούμενα, καταδεικνύεται συνεχώς στην αγορά ενέργειας, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και αυτές της χονδρικής ρεύματος. Το ράλι ανόδου στις τιμές φυσικού αερίου συνεχίστηκε και χθες, όπου τα ολλανδικά συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου (TTF) έφτασαν τα 151 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Αναλυτές και ειδικοί προειδοποιούν

Παράγοντες της αγορές και ειδικοί επί των ενεργειακών εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά πρόβλημα επάρκειας τον χειμώνα. Η λύση, έστω βραχύβιου χαρακτήρα, που έχει υιοθετήσει η ΕΕ και αφορά την αναπλήρωση των προμηθειών του ρωσικού αερίου με LNG, δύσκολα θα αποδώσει, καθώς η ζήτηση από την Ασία αυξάνεται, εντείνοντας τον ανταγωνισμό για την εξασφάλιση φορτίων υγροποιημένου αερίου.

Σε χθεσινή της ανάλυση, η Deutsche Bank προειδοποιεί πώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα έρθουν αντιμέτωπες με νέο μεγάλο σοκ από τη μείωση της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου. «Αυτό που ξεδιπλώνεται στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες είναι μία νέα μεγάλη κρίση προσφοράς. Εάν το θέμα της ροής φυσικού αερίου δεν επιλυθεί τις επόμενες εβδομάδες, ανησυχούμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε μία γενικευμένη διακοπή της προσφοράς ενέργειας με αντίκτυπο στην οικονομία και φυσικά στις τιμές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της γερμανικής τράπεζας.