Πλεύρης: «Παράθυρο» για νέα μέτρα από το φθινόπωρο, αν πιεστεί το ΕΣΥ

Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού, μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Πλεύρης: «Παράθυρο» για νέα μέτρα από το φθινόπωρο, αν πιεστεί το ΕΣΥ

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα μέτρα για τον κορονοϊό να επιστρέψουν από το φθινόπωρο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εφόσον βέβαια υπάρξει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Όπως εξήγησε, πιθανολογείται ότι θα υπάρξει μια πίεση στο σύστημα κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί «με ήπιο τρόπο» αν χρειαστεί να εφαρμοστούν κάποια μέτρα, τα οποία δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν σε συγκεκριμένες ομάδες.

Προς το παρόν, πάντως, ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι, με βάση και δεδομένα από άλλες χώρες, το έκτο κύμα της πανδημίας δεν θα πιέσει το ΕΣΥ και έτσι δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν μέτρα.

Μιλώντας για την τωρινή έξαρση του κορωνοϊού, ο κ. Πλεύρης είπε ότι ήταν αναμενόμενη λόγω της κινητικότητας σε όλη την Ευρώπη.

«Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το εθνικό σύστημα υγείας», δήλωσε στο OPEN, προσθέτοντας ότι οι σκληροί δείκτες δεν επηρεάζονται.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διασωληνώσεις απέχουν πολύ από το να φέρουν το ΕΣΥ στα όρια του. «Κινούμαστε αυτή τη στιγμή κάτω από τις 100 και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 κλίνες ΜΕΘ άρα κινούμαστε με μια ασφάλεια ως προς τους σκληρούς δείκτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, υπάρχει πράγματι μια άνοδος στις απλές νοσηλείες το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και βαρύτερες νοσηλείες. Σε κάθε περίπτωση, τα παρόντα δεδομένα δεν δημιουργούν ανησυχία.

Για την τέταρτη δόση

Όσον αφορά στην τέταρτη δόση του εμβολίου, ο Θάνος Πλεύρης επανέλαβε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν όσοι είναι πάνω από 60 ετών, καθώς και οι ευάλωτες ομάδες.

Για το θέμα που δημιουργήθηκε με την ηλικιακή ομάδα των 30-59, σημείωσε ότι πράγματι δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν το όφελος το οποίο μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δίνεται αυτή η δυνατότητα να εμβολιαστούν.

Όπως είπε, για αυτή την ηλικιακή ομάδα ο εμβολιασμός αποτελεί σύσταση και εξαρτάται από το προφίλ του κάθε ατόμου, δηλαδή πότε έκανε τρίτη δόση και αν έχει νοσήσει.

Τέλος, ο κ. Πλεύρης εξέφρασε την ελπίδα από τον Σεπτέμβριο να υπάρξει μία επικαιροποίηση του εμβολίου κατά τέτοιο τρόπο που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και στις υποπαραλλαγές του κορωνοϊού.

Πηγή: Kathimerini.gr