Το σπάνιο φαινόμενο της ευθυγράμμισης πέντε πλανητών - Δείτε ζωντανή εικόνα

Θα το ξαναδούμε μετά το 2040

Το σπάνιο φαινόμενο της ευθυγράμμισης πέντε πλανητών - Δείτε ζωντανή εικόνα

Μόλις ξεκίνησε επίσημα το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο και στον ουρανό έχουν δώσει "ραντεβού" πέντε πλανήτες και συγκεκριμένα οι Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος. Η σπάνια σύνοδός τους δεν θα γίνει ξανά ορατή πριν το 2040. Το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί και με γυμνό μάτι έως τη Δευτέρα 27 Ιουνίου αλλά πριν την αυγή.

Έπειτα η Σελήνη -σαν εκπρόσωπος της Γης- θα παρεισφρήσει στην Συνάντηση των Πέντε ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Άρη. Είναι, μεταξύ άλλων, μία σπάνια ευκαιρία να δει κανείς τον Ερμή, τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη του ηλιακού συστήματός μας, ο οποίος συνήθως «εξαφανίζεται» λόγω του έντονου ηλιακού φωτός.

Οι πλανήτες θα φαίνονται σαν ένα "κολιέ από μαργαριτάρια" κοντά στον ορίζοντα και μάλιστα με τη σειρά που πράγματι απέχουν από τον Ήλιο. Η καλύτερη ώρα για να το παρατηρήσετε εκτιμάται ότι είναι 45 με 90 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου, σε κατεύθυνση ανατολική, ιδανικά με σημείο παρατήρησης κάποιο ψηλό σημείο, όπως έναν λόφο ή μια ταράτσα.

Μετά τον Ιούνιο οι πλανήτες θα τραβήξουν σταδιακά ο καθένας τον δικό του δρόμο και θα φαίνονται πια πιο διάσπαρτοι στον ουρανό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ζωντανή εικόνα από τηλεσκόπιο που παρακολουθεί το φαινόμενο.

Πηγή: unboxholics.gr