Ζαχάροβα προς Λιθουανία: «Η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο διπλωματική...»

Η απάντηση της Μόσχας στην απόφαση της Λιθουανίας να εμποδίσει τη μεταφορά, μέσω χερσαίων οδών, βασικών αγαθών που είναι υπό κυρώσεις στο ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ δεν θα είναι αποκλειστικά διπλωματική, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ζαχάροβα προς Λιθουανία: «Η απάντησή μας δεν θα είναι μόνο διπλωματική...»

«Ένα από τα βασικά ερωτήματα ήταν για το αν η απάντηση θα ήταν αποκλειστικά διπλωματική. Η απάντηση: όχι», είπε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωσή της. «Η απάντηση δεν θα είναι διπλωματική αλλά πρακτική», δήλωσε χαρακτηριστικά υπονοώντας ότι η Μόσχα θα αντιδράσει και με άλλους τρόπους. Η ίδια δεν εξήγησε, ωστόσο, τη φύση των πρακτικών μέτρων που σχεδίαζε να λάβει η Ρωσία κατά της Λιθουανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τρίτη τον πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα, Μάρκους Έντερερ, για να ζητήσει εξηγήσεις για την απόφαση της Λιθουανίας. Μετά τη συνάντηση, ο Έντερερ είπε ότι ζήτησε από τη Ρωσία να επιλύσει το ζήτημα με διπλωματικά μέσα.

Από χθες έχει παρατηρηθεί μια οξυμένη ρητορική της Μόσχας αναφορικά με το Καλίνινγκραντ, προειδοποιώντας το Βίλνιους για «σοβαρές» συνέπειες στον απόηχο της. Η Ρωσία «θα απαντήσει σίγουρα σε τέτοιες εχθρικές ενέργειες», διεμήνυσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, από το Καλίνινγκραντ όπου παρευρέθηκε για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση για την εθνική ασφάλεια.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Τρίτη στο Καλίνινγκραντ, ο Πατρούσεφ είπε ότι η απόφαση της Λιθουανίας υποκινήθηκε από τη Δύση «κατά παράβαση του... διεθνούς δικαίου». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι θα ληφθούν «τα κατάλληλα μέτρα» «στο εγγύς μέλλον» και ότι «οι συνέπειές τους θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στον πληθυσμό της Λιθουανίας». Η Λιθουανία από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ακολουθεί απλά τις κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr