Αλί Μπαμπατζάν: Η Τουρκία χρεοκοπεί, η Ελλάδα σε καλύτερη θέση

Ο πρόεδρος της Τουρκικής αντιπολίτευσης βλέπει χρεοκοπία για τη χώρα του και δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση

Αλί Μπαμπατζάν: Η Τουρκία χρεοκοπεί, η Ελλάδα σε καλύτερη θέση

Ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) της τουρκικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της ολικής χρεοκοπίας, σύμφωνα με το T24.

Ο Μπαμπατζάν επέκρινε την τουρκική κυβέρνηση για τη διαχείριση της οικονομίας σε εβδομαδιαία συνάντηση αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Άγκυρα: «Σήμερα θέλω να πω ότι είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ως χώρα και καλώ την κυβέρνηση να κάνει άμεσα τα καθήκοντά της», είπε.

«Ανησυχώ γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας μας, δηλαδή ο κίνδυνος χρεοκοπίας, έχει φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο. Το μέλλον των παιδιών μας διακυβεύεται. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ζήτημα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής επιβίωσης. Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας έχει πέσει στο χειρότερο επίπεδο στην ιστορία», είπε ο Μπαμπατζάν.

«Τι είναι η χρεοκοπία για την Τουρκία, τι είναι η χρεοκοπία; Σημαίνει ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν μπορεί να πληρώσει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εισάγει. Πτώχευση σημαίνει ότι βασικές ανάγκες όπως φυσικό αέριο και ντίζελ δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με χρήματα. Έχεις λεφτά, δεν μπορείς να πάρεις πάνω από μισό ρεζερβουάρ ή περιμένεις 3 ώρες σε ουρά. Αυτό είναι χρεοκοπία», είπε ο Μπαμπατζάν.

«Χρεοκοπία σημαίνει εκτεταμένες και μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Φανταστείτε ότι η ηλεκτρική ενέργεια κόβεται για έξι ώρες, 10 ώρες την ημέρα. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Δεν ξέρουν. Πτώχευση σημαίνει συνολική οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Πτώχευση σημαίνει χάος".

"Τα CDS που δείχνουν το ρίσκο της χρεοκοπίας έχουν φτάσει στις 836 μονάδες. Είναι σαν το ραντάρ του αεροσκάφους που λέει στον πιλότο πως απέναντι υπάρχει ένα βουνό και αν δεν αλλάξει το αεροσκάφος πορεία θα πέσει πάνω στο βουνό. Η Τουρκία πάει για συντριβή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα στην κρίση του 2008 - 2009 είχε χρεοκοπήσει. Σήμερα τα CDS της είναι κάτω από τις 200 μονάδες και τα δικά μας είναι στις 836 μονάδες», τόνισε ο Μπαμπατζάν.

«Η Ελλάδα, που κάποτε χρεοκοπούσε, σήμερα είναι σε καλύτερη θέση από την Τουρκία» σημείωσε.

Ο Μπαμπατζάν κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει την οικονομία και τη χρηματοοικονομική διαχείριση της χώρας.

«Αποφασίστε αμέσως. Κάντε ό,τι είναι απαραίτητο για τη διαχείριση της οικονομίας και των οικονομικών με βάση τη λογική και την επιστήμη. Διορίστε αμέσως εξειδικευμένο προσωπικό στην Κεντρική Τράπεζα και στην Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (TUIK) και μην επεμβαίνετε σε αυτούς τους ανεξάρτητους οργανισμούς», είπε ο Μπαμπατζάν.