Νέα απεργία της ΠΝΟ – Πότε θα μείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δείτε πότε θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία πληρωμάτων. 

Νέα απεργία της ΠΝΟ – Πότε θα μείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων, με προοπτική κλιμάκωσης εξήγγειλε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, με έναρξη στις 6 το πρωί.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΝΟ, αναφέρει:
«Ο ΣEEN, ακολουθώντας αθέμιτη τακτική κωλυσιεργίας και αρνούμενος να χορηγήσει αύξηση στους μισθούς των ναυτεργατών στις παραπάνω Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για επτά συνεχόμενα χρόνια, δήλωσε στην Ομοσπονδία ανερυθρίαστα ότι τα μέλη του «αδυνατούν» να χορηγήσουν την οποιαδήποτε αύξηση, εμμένοντας στις στείρες διαπραγματευτικές τους θέσεις και οδηγώντας την όλη διαπραγματευτική διαδικασία, με αποκλειστική υπαιτιότητά τους, σε αδιέξοδο.

Ύστερα από τις εξελίξεις αυτές, η Διοίκηση της ΠΝΟ, με γνώμονα πάντα την διαφύλαξη και διασφάλιση των πάγιων και αυτονόητων δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτεργατών, αφού εξέτασε δυναμικούς τρόπους αντίδρασης, όπως είχε δηλώσει παλιότερα με σχετικές ανακοινώσεις της και έχοντας πάντα υπόψη της και κατανοώντας τις ανάγκες του επιβατικού κοινού κατά την κορύφωση της θερινής περιόδου, αποφάσισε την κάθοδο σε 24ωρη Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Δευτέρα 3 του Σεπτέμβρη 2018 και με προοπτική κλιμάκωσης.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την παραπάνω απεργιακή της κινητοποίηση προτάσσει το κυρίαρχο και μείζονος σημασίας θέμα του κλάδου, δηλ. την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το τρέχον έτος με πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις, για τους Έλληνες ναυτεργάτες, χωρίς να υποτιμάται και το υπόλοιπο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας αυτής, που περιλαμβάνει και τα παρακάτω χρονίζοντα και πρώτης προτεραιότητας αιτήματα του κλάδου:

1. Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των τριών Μνημονίων καθεστώς και πλήρη εξαίρεση από τον κοινωνιοκτόνο Ν. 4387/16.

2. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Ν. 4387/2016, απαιτείται η πλήρης απεμπλοκή των ναυτεργατών από τις διατάξεις του, η αντιστοίχιση των ετών ναυτικής υπηρεσίας με τα έτη υπηρεσίας των εργαζομένων στην ξηρά, η καταβολή των εφάπαξ των ναυτεργατών, άμεση καταβολή των συντάξεων, με βάση την νομοθεσία του ΝΑΤ και η παραμονή στο ΝΑΤ της ακίνητης περιουσίας του.

3. Αναστολή του Άρθρου 29 του Ν. 4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της Ακτοπλοΐας.

4. Συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας και των πλοίων Ελλάδας – Ιταλίας - Ειδικές συνθέσεις.

5. Απόσυρση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης ΥΝΑΝΠ για την διενέργεια ενδομεταφορών εμπορευμάτων από πλοία με σημαία τρίτων κρατών.

6. Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες και καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας.

7. Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας και της κείμενης νομοθεσίας.

8. Άμεση διόρθωση της ρύθμισης (άρθρο 6 παρ. 1) του Κανονισμού, με την υπ' αριθ. 3522.2/08/2013/28.6.2013 κοινή Υπουργική Απόφαση.

10. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για τις κατηγορίες πλοίων, για το 2018.

11. Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες.

12. Εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης για το θέμα της στέγασης των Υπηρεσιών του ΓΕΝΕ.

13. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

14. Άμεση υλοποίηση της εξασφάλισης των δεδουλευμένων αποδοχών πολλών μηνών στα πληρώματα επιβατηγών πλοίων, και γενικότερα των πλοίων της Ακτοπλοΐας όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες στην εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών».

Πηγή: topontiki.gr