Εκλογές στη Γαλλία - exit polls: Οριακή πρωτιά Μελανσόν σε ψήφους, παίρνει τις έδρες ο Μακρόν

Οι κάλπες του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έκλεισαν με ρεκόρ αποχής, τον Ζαν Λικ Μελανσόν να έχει ελαφρύ προβάδισμα στις ψήφους, αλλά τον Εμανουέλ Μακρόν να φαίνεται να κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Εκλογές στη Γαλλία - exit polls: Οριακή πρωτιά Μελανσόν σε ψήφους, παίρνει τις έδρες ο Μακρόν

Έκλεισαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρώτα exit poll, με τις παρατάξεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ζαν Λικ Μελανσόν να αγωνίζονται ποια θα βγει πρώτη με διαφορά στήθους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα exit poll που παρουσίασε νωρίτερα η Le Figaro, ο αριστερός συνασπισμός του Ζαν Λικ Μελανσόν παρουσίασε ποσοστό 26,1% έναντι του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν που συγκέντρωσε το 25,6%, ωστόσο, αργότερα παρατηρείται πως τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό και συγκεκριμένα το 25,9%.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, ποσοστό 19,2% αποσπά το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι 11,3% και τα υπόλοιπα κόμματα ποσοστό κάτω του 5%.

Σε ό,τι αφορά τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παράταξη του Μακρόν έρχεται σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες.

Ωστόσο, η διαδικασία χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων από το ρεκόρ αποχής που σημειώθηκε, που σύμφωνα με το Ifop-Fiducial άγγιξε το ποσοστό του 51,5% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του 2017 (51,3%).

Μπορν: "Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση"

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής.

"Σήμερα, περισσότεροι από ένας στους δύο Γάλλους δεν προσήλθαν στις κάλπες. Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία", δήλωσε η Μπορν.

"Σε όλους όσοι απείχαν, θέλω να πω απόψε να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους και να ακουστούν οι φωνές τους την ερχόμενη Κυριακή. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να λάβει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μια εβδομάδα κινητοποίησης μπροστά μας, μια εβδομάδα να πείσουμε", είπε επίσης η πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: "Καλώ λοιπόν όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους μας. Σε μια εβδομάδα, είναι οι αξίες μας που διακυβεύονται, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας" του κράτους.

Μελανσόν: "Η νέα Λαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο"

"Σας απευθύνομαι με όλη τη συγκίνηση που μπορείτε να φανταστείτε ενόψει των αποτελεσμάτων που έχουν ανακοινωθεί. Στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η νέα Λαϊκή Ένωση έρχεται πρώτη, θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο. Οι προβολές πολιορκίας αυτή τη στιγμή δεν έχουν σχεδόν κανένα νόημα παρά μόνο να διατηρήσουν μια ψευδαίσθηση", ανέφερε ο Ζαν Λικ Μελανσόν μετά τα πρώτα exit poll που εμφανίζουν το κόμμα του να έρχεται πρώτο στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών.

"Το προεδρικό κόμμα στο τέλος του πρώτου γύρου ηττήθηκε. Για πρώτη φορά στην Πέμπτη Δημοκρατία, ένας νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν", συνεχίζει ο αρχηγός των Nupes. "Καλώ τον λαό μας ενόψει αυτού του αποτελέσματος και της εξαιρετικής ευκαιρίας που δίνει για την προσωπική μας ζωή και το πεπρωμένο της κοινής πατρίδας. Καλώ τον κόσμο να ψηφίσει την επόμενη Κυριακή. Ξεκινήστε με τα ψηφοδέλτιά σας να ανοίξετε διάπλατα την πόρτα του μέλλοντος για το οποίο έχουν κινητοποιηθεί τόσες γενιές πριν από τη δική μας", κατέληξε.

Πηγή: News247.gr