Υπερβολική ταχύτητα- Πότε σου παίρνουν το δίπλωμα;

Υπερβολική ταχύτητα σημαίνει πρόστιμο και σε πολλές περιπτώσεις αφαίρεση διπλώματος

Υπερβολική ταχύτητα- Πότε σου παίρνουν το δίπλωμα;

Η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές ακόμα και σε αυτοκινητόδρομο συνοδεύεται με… χρηματικό πρόστιμο και σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρει αφαίρεση διπλώματος.

Η υπερβολική ταχύτητα είναι ίσως η συνηθέστερη παράβαση. Το πρόστιμο που προβλέπει ο ΚΟΚ δεν είναι τόσο υψηλό, όσο η απώλεια του διπλώματος για σχετικά μεγάλο διάστημα.


Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν πώς το κάθε όχημα εμπίπτει σε διαφορετικά όρια ταχύτητας. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ η ταχύτητα εξαρτάται επίσης και από το αν ο δρόμος αφορά κατοικημένη η μη κατοικημένη περιοχή. Για τις περιοχές εντός κατοικημένης περιοχής η νομοθεσία είναι απολύτως σαφής τοποθετώντας το ανώτατο όριο ταχύτητας στα 50 χλμ./ώρα.

Σε συνθήκες αυτοκινητόδρομου ένα επιβατικό όχημα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 130 χλμ./ώρα (εφόσον προβλέπεται από την σήμανση του δρόμου), ένα επιβατικό με ελαφρό ρυμουλκούμενο έως 100 χλμ./ώρα, ενώ τα λεωφορεία έχουν ως όριο τα 100 χλμ./ώρα ή τα 80 αναλόγως αν μεταφέρουν μαθητές ή όχι.

Πρόστιμα και κυρώσεις
Όταν ο οδηγός κάνει υπέρβαση ταχύτητας έως 20 χλμ./ώρα από το επιτρεπόμενο όριο (π.χ. όριο τα 80 χλμ./ώρα και κινείται με 98) το πρόστιμο είναι 20 ευρώ. Αν η υπέρβαση είναι πάνω από 20 χλμ./ώρα έως 30 χλμ./ώρα το πρόστιμο είναι 50 ευρώ ενώ υπάρχει επιβολή 5 βαθμών.

Τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν όταν η παράβαση αφορά ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 30 χλμ./ώρα από το επιτρεπόμενο όριο. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο είναι 175 ευρώ ενώ υπάρχει και αφαίρεση του διπλώματος για 60 ημέρες.

Το ίδιο ακριβώς χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες ισχύει στην περίπτωση που το όχημα κινείται σε αυτοκινητόδρομο με περισσότερα από 150 χλμ./ώρα, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ./ώρα και με περισσότερα από 120 χλμ./ώρα στο λοιπό οδικό δίκτυο.

Πρόστιμο και για τους αργοκίνητους

Ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η Τροχαία επιβάλει πρόστιμο σε όσους κινούνται με ταχύτητες μικρότερες της ελάχιστα επιτρεπόμενης. Όσοι δεν το γνωρίζουν το χρηματικό πρόστιμο σε αυτήν την περίπτωση είναι τα 40 ευρώ.

Το ίδιο ακριβώς πρόστιμο (40 ευρώ) επιβάλλεται και σε οχήματα όπως φορτηγά, λεωφορεία κ.λπ. που δεν αναγράφουν το ανώτατο όριο ταχύτητας στο πίσω μέρος του οχήματος.

Στοιχεία αντλήθηκαν από το newsauto

Ο
|