Έρχεται η τετραήμερη εργασία και στην Ελλάδα

Τι σημαίνει και γιατί θα εφαρμοστεί στο μέλλον η τετραήμερη εργασία

Έρχεται η τετραήμερη εργασία και στην Ελλάδα

Το μοντέλο αυτό της εργασίας θα το εφαρμόσουν πιλοτικά το καλοκαίρι στην Ελλάδα στο προσωπικό τους για το διάστημα 2 μηνών τέσσερις μεγάλες εταιρείες. Δηλαδή οι εργαζόμενοι αυτών των εταιρειών θα εργάζονται 4 ημέρες την εβδομάδα με 8ωρο χωρίς μείωση αποδοχών. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων, να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και η ποιότητα ζωής για τους εργαζόμενους.


Για το θέμα αυτό μίλησε ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς στο MEGA . Όπως είπε με αυτό το νέο μοντέλο εργασίας γίνεται προσπάθεια να υπάρξει μια αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του εργαζομένου, να μπορεί να δουλεύει λιγότερες ώρες εβδομαδιαία αλλά πρέπει να δούμε πώς μπορεί να συνυπάρξει η υψηλή παραγωγικότητα και ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής του εργαζομένου “.

Γιατί θα εφαρμοστεί η τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα

Εν συνεχεία εξήγησε γιατί θα εφαρμοστεί η τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα. Το μοντέλο αυτής εργασίας εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη και θα εφαρμοστεί πιλοτικά το καλοκαίρι και στην Ελλάδα, δηλαδή θα έχουμε μείωση ωρών εργασίας με διατήρηση αποδοχών, τόνισε.

Πρόκειται για το πρόγραμμα 100:80: 100, δηλαδή o εργαζόμενος θα έχει το 100% των αποδοχών με 80% του χρόνου εργασίας. Σύμφωνα με τον εργατολόγο: «Αυτό γίνεται γιατί ορισμένες επιχειρήσεις έχουν διαπιστώσει ότι με λιγότερες ώρες εργασίας οι εργαζόμενοι τους έχουν καλύτερη παραγωγικότητα το τετραήμερο από ό,τι το πενθήμερο αλλά και επειδή υπάρχει μεγάλη κουβέντα για το μέλλον».

«Καλώς ή κακώς σε μια 10ετία, 20ετία με την είσοδο της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης μεταβάλλεται πλήρως ο εργασιακός χάρτης. Κάποιες θέσεις εργασίας ενδέχεται να μην είναι τόσο απαραίτητες όσο είναι τώρα. Αυτό δημιουργεί ένα μέλλον το οποίο μπορεί από τη μια να είναι ζοφερό, να έχουμε μεγάλη ανεργία, ή εάν το χειριστούν σωστά τα κράτη και οι επιχειρήσεις θα διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής, δηλαδή να κάνουμε την τεχνολογία όχι μόνο ένα όπλο που διατηρεί την κερδοφορία για τις επιχειρήσεις αλλά ένα εργαλείο που διαμορφώνει και μέρισμα συμμετοχής στους εργαζομένους.”, σημείωσε

Tετραήμερη εργασία: Τι θα αλλάξει στις μετακινήσεις εργαζομένων

Σύμφωνα με το MEGA, με την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας των εργαζομένων θα μειωθεί και ο αριθμός των μετακινήσεων εργαζομένων κατά 1μέρα που αυτό σημαίνει σημαντική ανακούφιση για την οικονομία.

Αντλήθηκαν στοιχεία από: enikos.gr