Ευλογιά των πιθήκων: Μεταδίδεται και αερογενώς

Tη χρήση μάσκας από τους οικείους, τους υγειονομικούς και όσους βρίσκονται σε στενή επαφή με πάσχοντες από ευλογιά των πιθήκων συνιστά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC).

Ευλογιά των πιθήκων: Μεταδίδεται και αερογενώς

Tη χρήση μάσκας από τους οικείους, τους υγειονομικούς και όσους βρίσκονται σε στενή επαφή με πάσχοντες από ευλογιά των πιθήκων συνιστά το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC). Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, και αυτός ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με αερολύματα, ωστόσο σε μικρή απόσταση.

Από τον Μάιο έως σήμερα έχουν νοσήσει περισσότερα από 1.000 άτομα σε 31 χώρες και άλλα τόσα θεωρούνται «ύποπτα».

Από τα μέσα Μαΐου, οπότε διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα, έως σήμερα έχουν νοσήσει περισσότερα από 1.000 άτομα σε 31 χώρες και άλλα τόσα θεωρούνται «ύποπτα». Κατά τις παλαιότερες εξάρσεις της νόσου, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είχε προσβληθεί από τον ιό ύστερα από στενή επαφή με κάποιον άρρωστο ή με μολυσμένο ζώο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η αερογενής μετάδοση ήταν η μόνη λογική ερμηνεία. Το CDC συνιστά και στους ίδιους τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων να φορούν μάσκα, ιδίως αν εμφανίζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων εκτιμάται ότι συμπεριφέρεται κατά παρόμοιο τρόπο με εκείνον της απλής ευλογιάς. Μελέτη του 2012 για τη μετάδοσή του, την οποία υπογράφει ο δρ Ντόναλντ Μίλτον, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, καταγράφει αρκετά περιστατικά αερογενούς μετάδοσής του. Επίσης, έρευνα του 2017 με θέμα την επιδημία ευλογιάς των πιθήκων στη Νιγηρία καταγράφει αερογενή μετάδοση του ιού σε σωφρονιστικό κατάστημα, αλλά και τη μόλυνση δύο υγειονομικών που δεν είχαν άμεση επαφή με ασθενείς. Η δρ Αντρεα Μακάλουμ, ειδική του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ στον τομέα της ευλογιάς των πιθήκων, επισημαίνει πως η αερογενής μετάδοση του ιού απαιτεί μεγάλη χρονική διάρκεια και στενή επαφή με τον άρρωστο. Επί του παρόντος, πάντως, οι επιστήμονες αγνοούν πολλά στοιχεία για τον συγκεκριμένο ιό, όπως για ποιον λόγο τα κρούσματα των τελευταίων εβδομάδων είναι ήπια και αν είναι δυνατή η μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς.

πηγή: «Κ»