Ουκρανία: Άσφαιρες οι κυρώσεις των δυτικών, πλουτίζει η Ρωσία, το λάθος του Μπάιντεν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται, οι κυρώσεις κατά του Πούτιν εντείνονται, αλλά η Ρωσία πλουτίζει. Για ποιο λόγο κατηγορούν τον Μπάιντεν οι δικοί του.

Ουκρανία: Άσφαιρες οι κυρώσεις των δυτικών, πλουτίζει η Ρωσία, το λάθος του Μπάιντεν

Ένας πόλεμος που δεν έπρεπε καν να είχε ξεκινήσει, συνεχίζεται πέρα από κάθε πρόβλεψη. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν τον θρίαμβο της ουκρανικής αντίστασης αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά που ισχυρίζεται ότι τον πόλεμο τον παρατείνει εσκεμμένα ο ίδιος ο Πούτιν κρατώντας έτσι την Ευρώπη σε οικονομική ομηρία.

Ένα είναι βέβαιο: Οι κυρώσεις της Δύσης δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς έγκυρων οικονομικών οργανισμών η Ρωσία πλουτίζει και θα εμφανίσει σημαντικό πλεόνασμα μέσα στο 2022. Ήδη άρχισαν τα όργανα στους κύκλους του Μπάιντεν, με ευθείες βολές κατά του επιτελείου του. Αμερικανοί αναλυτές κατηγορούν τον Λευκό Οίκο για μια σοβαρή παράλειψη στον σχεδιασμό των κυρώσεων. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι δεν ελήφθη υπόψη μια σημαντική παράμετρος, ότι δηλαδή η Ρωσία δεν είναι αγοραστής, είναι κυρίως πωλητής, πωλητής ενέργειας, σιτηρών και ότι ελέγχει προϊόντα και υπηρεσίες άκρως απαραίτητες για τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το πρόβλημα με τον λανθασμένο σχεδιασμό των κυρώσεων έχει να κάνει κυρίως με την Ευρώπη, καθώς οι άβουλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και το διευθυντήριο των Βρυξελών έπαιξαν ουσιαστικά το παιχνίδι Αμερικής-Ρωσίας και τώρα η γηραιά ήπειρος καλείται να πληρώσει το μάρμαρο μιας μεθοδευμένης κρίσης που θα πλήξει κυρίως τους Ευρωπαίους πολίτες και θα τους οδηγήσει σε νέα φτωχοποίηση.

Όσο για τη Ρωσία, φαίνεται πως βρήκε νέες αγορές και νέους πελάτες πρόθυμους να πληρώσουν αδρά για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Η Ουκρανική κρίση συνέβαλε όσο τίποτε άλλο στην ισχυροποίηση του γεωπολιτικού διδύμου Ρωσίας-Κίνας. Το θέμα είναι πώς η Ευρώπη, πέρα από τους λεονταρισμούς της κατά του Πούτιν, θα καταφέρει να αναπληρώσει τα ελλείμματά της σε ενέργεια και σιτηρά και θα ξεφύγει από την διαφαινόμενη ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Για την ώρα η Δύση και πρώτη από όλους η Ενωμένη Ευρώπη θριαμβολογεί για κυρώσεις που δεν αποδίδουν ούτε καν στο ελάχιστο.