Μουσική με πανανθρώπινο μήνυμα στο ιερό νησί του Απόλλωνα

Μια μοναδική εκδήλωση στη Δήλο με παγκόσμια απήχηση, σήμερα, Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022

Μουσική με πανανθρώπινο μήνυμα στο ιερό νησί του Απόλλωνα


ΔΗΛΟΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ένα κλειδοκύμβαλο προφυλάσσεται κάτω από μια τέντα, τα καλώδια στο έδαφος έχουν κρυφτεί διακριτικά με λινάτσες, οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις επίσης. Το τοπίο είναι διάσπαρτο με αρχαία σπαράγματα γεμάτα παπαρούνες, κίτρινους ασκόλυμπρους και μωβ αμάραντους. Οι μουσικοί της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς και σολίστες επιβιβάζονται αυτήν τη στιγμή στο καραβάκι που θα τους μεταφέρει από τη Μύκονο - όπου έχουν καταλύσει - στο ιερό νησί του Απόλλωνα.

Όλα είναι έτοιμα για να γίνει σε λίγες ώρες η μεγαλειώδης αποψινή συναυλία στη Δήλο με τίτλο Οι (Αβέβαιες) Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι στην οποία θα είναι σολίστ η ουκρανικής καταγωγής βιολονίστα Diana Tishchenko και ο Έλληνας δεξιοτέχνης της λύρας Σωκράτης Σινόπουλος.


Στην Ελλάδα θα μεταδοθεί στις 8.30 μ.μ. στηνΕΡΤ2 και στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που επίσης συμμετέχει στην παραγωγή μαζί με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών Δημόκριτος, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Κεντρικό ρόλο έπαιξε βέβαια και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τον δραστήριο Δημήτρη Αθανασούλη.


Η σημαντική πρωτοβουλία Alpha Mission-Delos του World Human Forum γίνεται επίσης σε συνεργασία με το σημαντικό πολιτιστικό κανάλι ARTE. Δεν έχει θεατές εδώ στη Δήλο αλλά θα μεταδοθεί ζωντανά σ παγκοσμίως, σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα και βέβαια μέσα από τη συχνότητα του γαλλογερμανικού καναλιού.

Το τελευταίο εορτάζει τα 30α του γενέθλια και δεν υπήρχε καλύτερος τόπος και περίσταση για την επέτειο αυτή. Η επιλογή του ιερού νησιού από το WHF είναι παράλληλα ιδανική για να μιλήσει κανείς για την κλιματική αλλαγή, την ώρα που το κύμα σιγά - σιγά κατατρώει το έδαφος της Δήλου με την άνοδο του νερού να απειλεί μελλοντικά όλες τις παράκτιες περιοχές.

Σε λίγο καιρό με την υπερθέρμανση μπορεί πλέον να μην έχουμε τέσσερις εποχές αλλά μόνο δύο. Η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου αλλά και στη νέα γενιά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα του κλίματος με όρους εξαιρετικά πιεστικούς.

Στόχος λοιπόν είναι να σμίξει η τεχνολογία που πήγε τον άνθρωπο στο διάστημα με την προγονική σοφία που επιτάσσει αρμονική συνύπαρξη με τη φύση.

Πηγή: Κ