Το σουβλάκι στο χορό της ακρίβειας

Ακρίβυνε το σουβλάκι και οι Έλληνες κάνουν περικοπές στο φτηνό φαγητό. 

Το σουβλάκι στο χορό της ακρίβειας

Περικοπές ακόμη και στο πιο προσιτό φαγητό που παραγγέλνουν με delivery, κάνουν οι Έλληνες καθώς η τιμή στο τυλιχτό σουβλάκι έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 3,20 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ στα νησιά πωλείται ακόμη και πάνω από 3,5 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις.

Η ακρίβεια φαίνεται πως έχει χτυπήσει και το αγαπημένο παραδοσιακό έδεσμα των Ελλήνων με τις τιμές των κρεάτων να έχουν αυξηθεί –ακόμη και το κοτόπουλο έχει πάρει την ανηφόρα- το ηλιέλαιο που χρησιμοποιείται για τηγάνισμα να μοιάζει πλέον με είδος πολυτελείας, την ίδια στιγμή που το κόστος ενέργειας πιέζει ασφυκτικά τις επιχειρήσεις.

«Οτιδήποτε μπαίνει στο μαγαζί μας, από πρώτες ύλες μέχρι υλικά συσκευασίας και φυσικά ή ενέργεια έχει αυξηθεί» σημειώνει χαρακτηριστικά στο CNN Greece o κ. Νίκος Αγγελουσούλης, πρόεδρος των Ψητοπωλών Αττικής.

Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές

Οι επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απορροφήσουν το μπαράζ των ανατιμήσεων, μετακύλισαν μέρος τους αυξημένου κόστους στις τιμές των προϊόντων τους. Φυσικά όχι μόνο στο σουβλάκι αλλά και στα υπόλοιπα προϊόντα του καταλόγου.
Το τυλιχτό σουβλάκι ήδη από τον Μάρτιο είχε «τσιμπήσει» κατά 10 -15% σε σχέση με την τιμή του το περασμένο φθινόπωρο. Πλέον στα περισσότερα ψητοπωλεία της Αττικής κυμαίνεται κοντά στα 3,20 - 3,30 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη που αναλογικά διατίθεται σε μεγαλύτερες ποσότητες, φτάνει τα 3,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ πάνω από τα 3,50 ευρώ πωλείται σε κάποια νησιά.

Αντίστοιχα με το «τυλιχτό» έχει αυξηθεί και το σκέτο σουβλάκι (κοτόπουλο και χοιρινό) κατά περίπου 0,40 λεπτά φτάνοντας στα 2,10- 2,20 ευρώ αλλά και η μερίδα τηγανητές πατάτες, κατά μέσο όρο 0,30 - 0,50 λεπτά.

Μικρότερες και λιγότερες παραγγελίες – Έως 30% η πτώση

Οι ανατιμήσεις έχουν ήδη εμφανείς επιπτώσεις και στην κατανάλωση καθώς οι παραγγελίες γίνονται μικρότερες αλλά και πιο αραιές όσο περνάει ο καιρός, όπως διαπιστώνουν οι επαγγελματίες του κλάδου. Στην Αττική η πτώση στην κατανάλωση αυτή τη στιγμή αγγίζει έως και το 15%.

Μεγαλύτερη μείωση στις παραγγελίες διαπιστώνουν από την πλευρά τους οι επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ του νομού, Μιχάλης Επιτροπίδης φτάνει το 30% σε σύγκριση με πέρσι.

Όσον αφορά στο κόστος των παραγγελιών, ενδεικτικά σε ένα συνοικιακό ψητοπωλείο όπου η μέση παραγγελία ήταν γύρω στα 11 ευρώ, σήμερα διαμορφώνεται στα 8 με 8,5 ευρώ.

Ανησυχία για νέες αυξήσεις

Ενόψει του καλοκαιριού και με το σουβλάκι να αποτελεί ως τώρα μία προσιτή λύση για τις διακοπές, εν μέσω μάλιστα του γενικότερου κύματος ακρίβειας, ερωτηματικό παραμένει πώς θα εξελιχθεί η τιμή του.

«Περιμένουμε να σταθεροποιηθούν οι τιμές στην αγορά για να μπορέσουμε και εμείς να διαμορφώσουμε τους καταλόγους μας χωρίς αλλαγές. Το θετικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα διαπιστώσαμε ότι δεν είχαμε νέες αυξήσεις» σημειώνει ο κ. Αγγελουσούλης.

Λαμβάνοντας υπόψη πάντως ότι το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά συνεχίζεται, η ανησυχία ότι θα έρθουν και νέες ανατιμήσεις στα ψητοπωλεία το επόμενο διάστημα είναι έντονη. Με τους καταναλωτές από την πλευρά τους να ανησυχούν ότι θα φτάσουν να πληρώνουν 4 ευρώ το «τυλιχτό», μέσα στο καλοκαίρι.