Ιράν: Απειλές και για άλλα 17 πλοία με ελληνική σημαία στον Περσικό - "Είναι μήνυμα στον Μπάιντεν"

Αγωνία για την τύχη των δύο ελληνόκτητων τάνκερ που έχουν καταληφθεί στο Ιράν. Αντίποινα και νέες απειλές για την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου στην Κάρυστο. 

Ιράν: Απειλές και για άλλα 17 πλοία με ελληνική σημαία στον Περσικό - "Είναι μήνυμα στον Μπάιντεν"

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης έχει προκαλέσει η ένοπλη επίθεση και η κατάληψη των δύο ελληνόκτητων πλοίων στον Περσικό Κόλπο, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν.

Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε πως χθες, Παρασκευή "το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου".

Πρόκειται για το πλοίο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη, ενώ στο πλήρωμα βρίσκονται και δύο Έλληνες.

Το γεγονός θεωρείται αντίποινα για το περιστατικό που συνέβη πριν μερικές μέρες στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.

Μάλιστα, οι New York Times, επικαλούμενοι Ιρανό έμπορο πετρελαίου περιγράφουν σε δημοσίευμά τους το χρονικό της επίθεσης, γράφοντας: "Οι Φρουροί οδήγησαν τα ελληνικά πλοία στα ιρανικά ύδατα κοντά στην ακτογραμμή, όπου έχουν αγκυροβολήσει. Έπειτα, μετέφεραν τα πληρώματα σε έναν ξενώνα στην ακτή, όπου και κρατούνται. Πλέον, έχουν αντικατασταθεί με ιρανικά πληρώματα και ενόπλους για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα παραμείνουν στη θέση τους"'.

Το ίδιο Μέσο μάλιστα, επικαλείται και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το οποίο φέρεται να προειδοποίησε ότι "άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία που πλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το φορτίο που δέσμευσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν".

NYT: "Είναι μήνυμα στον Μπάιντεν"

Οι NYT, μεταφέρουν και μία εκτίμηση του Ιρανού αναλυτή, Sina Azodi, ο οποίος κάνει λόγο για ένα "σαφές μήνυμα" προς τη Δύση και τον Τζο Μπάιντεν.

"Ο κύριος στόχος είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση πως οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση", είπε χαρακτηριστικά, ερμηνεύοντας την επίθεση στα δεξαμενόπλοια ως αντίποινα στην κατάσχεση του ιρανικού φορτίου.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, το Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν ένα ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν σε πλοίο που διαχειρίζεται η Ρωσία κοντά στην Ελλάδα και πως θα στείλουν το φορτίο στις ΗΠΑ: "Οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν τον περασμένο μήνα το υπό ιρανική σημαία Pegas, με 19 μέλη ρωσικού πληρώματος στο πλοίο, κοντά στις ακτές του νότιου νησιού της Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της ΕΕ. Είπαν ότι το πλοίο κατασχέθηκε στο πλαίσιο των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, το πλοίο απελευθερώθηκε αργότερα λόγω σύγχυσης σχετικά με τις κυρώσεις για τους ιδιοκτήτες του".

Οι New York Times αναφέρουν πως το Ιράν έχει ιστορικό σε αντίποινα για κατάσχεση πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ, ως απάντηση σε πλοία που μεταφέρουν ιρανικό φορτίο και τα οποία δεσμεύτηκαν. Όπως αναφέρουν, όμως, το πρόσφατο περιστατικό με τα ελληνόκτητα τάνκερ, σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες όπου ένα πλοίο υπό ξένη σημαία γίνεται στόχος του.

"Το 2019, το Ιράν κατέλαβε ένα βρετανικό τάνκερ αφού το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ. Το 2020, το Ιράν κατέσχεσε ένα δεξαμενόπλοιο της Νότιας Κορέας ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Ένα βιετναμέζικο τάνκερ και ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά είχαν επίσης δεσμευτεί προσωρινά από τις ναυτικές δυνάμεις του Ιράν".

Έκκληση της ΠΝΟ στην Κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των ναυτεργατών

Κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις, απευθύνει με σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Αναλυτικά:

"Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων που έγινε την Παρασκευή 27-5-2022 το μεσημέρι σε διεθνή ύδατα του Κόλπου από τις Ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι Ναυτεργάτες που υπηρετούν στα παραπάνω πλοία και να διασφαλιστεί ο άμεσος και ασφαλής επαναπατρισμός τους".

Πηγή: news247.gr