Τραγωδία με τουλάχιστον 25 νεκρούς στην Καμπούλ

Βομβιστής αυτοκτονίας φέρεται να ανατινάχθηκε μπροστά από ένα εκπαιδευτικό κέντρο δυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας.

Τραγωδία με τουλάχιστον 25 νεκρούς στην Καμπούλ

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας φέρεται να ανατινάχθηκε μπροστά από ένα εκπαιδευτικό κέντρο σε μια κυρίως σιιτική περιοχή δυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε πως 35 τραυματίες έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία της πόλης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε έπειτα από αρκετές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην Καμπούλ. Την ευθύνη για προηγούμενες επιθέσεις σε σιιτικούς στόχους στην περιοχή έχει αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Οι Ταλιμπάν, που εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών κέντρων τις τελευταίες εβδομάδες, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη στην επίθεση.

Η επίθεση σημειώνεται καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση από μια επίθεση των Ταλιμπάν στην κεντρική πόλη Γκάζνι. Στη διάρκεια σφοδρών μαχών στη συγκεκριμένη περιοχή σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Η επίθεση στην Γκάζνι, μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων στο Αφγανιστάν, πυροδότησε επικρίσεις εναντίον της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνηση του Άσραφ Γάνι ότι είναι ανίκανη να προστατεύσει τη χώρα.

Με τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου να πλησιάζουν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για περισσότερες επιθέσεις στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις, παρά το ότι οι ελπίδες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν αναζωπυρώθηκαν έπειτα από μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια της αργίας Άιντ αλ-Φιτρ τον Ιούνιο.

Πηγές: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ