Κίνα: Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Ταϊβάν

Ο στρατός της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα πως διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις στον εναέριο χώρο και στη θάλασσα γύρω από την Ταϊβάν, μια μέρα μετά την κοινή άσκησης Πεκίνου και Μόσχας.

Κίνα: Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Ταϊβάν

Ο Σι Γι, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικών Επιχειρήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, ανέφερε μάλιστα ότι οι ασκήσεις αυτές αποτελούν «σοβαρή προειδοποίηση» απέναντι στην «εμπλοκή» των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

«Είναι υποκριτικό και ανώφελο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να λένε ένα πράγμα και να κάνουν κάτι άλλο στο θέμα της Ταϊβάν», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προκάλεσε την οργή της Κίνας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στρατιωτικά αν η Κίνα επιτεθεί στο νησί και ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει την πολιτική και τη στρατηγική τους αναφορικά με την Ταϊβάν. Στη συνέχεια, βέβαια, ανασκεύασε το δεύτερο σκέλος της δήλωσής του.

Η Κίνα δεν έχει αποκηρύξει ποτέ τη χρήση βίας προκειμένου να θέσει την υπό δημοκρατική διακυβέρνηση Ταϊβάν υπό τον έλεγχό της. Τα Στενά της Ταϊβάν παραμένουν ένα πιθανό στρατιωτικό σημείο ανάφλεξης.

Ενώ οι ΗΠΑ συμμορφώνονται προς την πολιτική της μίας Κίνας, αναγνωρίζοντας μόνο το Πεκίνο, έχουν αναλάβει δέσμευση στη βάση του αμερικανικού Νόμου για τις Σχέσεις με την Ταϊβάν «να βοηθήσουν να εφοδιαστεί η Ταϊβάν με τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

Παρά το γεγονός αυτό, διατηρούσαν επί μακρόν πολιτική αοριστίας σχετικά με την αντίδρασή τους σε ένα ενδεχόμενο κινεζικής επίθεσης στο νησί.

Με πληροφορίες από Reuters