Ευλογιά των πιθήκων: 36 κρούσματα στη Μαδρίτη και 40 υπό διερεύνηση

Συναγερμός σήμανε στην ισπανική πρωτεύουσα από 36 κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και οι Αρχές συμφώνησαν στην εφαρμογή υγειονομικού πρωτοκόλλου με καραντίνα και χρήση μάσκας

Ευλογιά των πιθήκων: 36 κρούσματα στη Μαδρίτη και 40 υπό διερεύνηση

Η τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε 36 κρούσματα με την ευλογιά των πιθήκων, ενημερώνοντας ότι άλλα 40 θεωρούνται ύποπτα και είναι υπό διερεύνηση.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η επικεφαλής Υγείας της Αυτονομίας, Ενρίκε Ρουίθ Εσκουδέρο, τόνισε ότι το επίκεντρο εντοπίζεται σε δημόσια σάουνα που χρησιμοποιήθηκε από περισσότερα από 600 άτομα, ενώ πρόσθεσε ότι ο ιός κυκλοφορεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες στη Μαδρίτη.

Ως αυτή την ώρα υπάρχουν ήδη εννέα Αυτονομίες που διερευνούν λοιμώξεις αυτού του τύπου ευλογιάς και αναμένεται να επιβεβαιωθούν νέες μολύνσεις, προειδοποίησαν οι υγειονομικές αρχές.

Το υπουργείο Υγείας και οι Αυτονομίες συμφώνησαν στο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθείται για όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων («Monkeypox»), το οποίο προβλέπει τη χρήση της μάσκας, την καραντίνα για τα μολυσμένα άτομα και ότι οι επαφές τους πρέπει να ελαχιστοποιούν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Στα Κανάρια Νησιά υπάρχει ένα κρούσμα επιβεβαιωμένο και τέσσερα υπό μελέτη. Ο πυρήνας εντοπίζεται σε πολυήμερες γιορτές όπου συμμετείχαν πάνω από 80.000 άτομα μεταξύ αυτών και πολλοί τουρίστες.

Οι υπόλοιπες Αυτονομίες μελετούν επίσης ύποπτα κρούσματα και τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε ανακοινώσεις.

Τέλος, η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Ντάριας, ζήτησε από τους κατοίκους να είναι σε «επαγρύπνηση» σε πιθανά συμπτώματα αυτής της ασθένειας και εξήγησε πώς να ενεργούν:

«Τηλεφωνική επαφή με το κέντρο υγείας, απομόνωση στο σπίτι και αποφυγή σωματικής επαφής με άλλα άτομα και με κατοικίδια μέχρι να εξαφανιστούν τα εξανθήματα.”