Φρένο στην οικοδομή από καθυστερήσεις και ακυρώσεις

Καθυστερήσεις και ακυρώσεις φρενάρουν τις οικοδομικές εργασίες στην Ελλάδα 

Φρένο στην οικοδομή από καθυστερήσεις και ακυρώσεις

«Από όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούμαστε ανά τον κόσμο, μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο της Ελλάδας παρατηρούνται καθυστερήσεις και ακυρώσεις παραγγελιών». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο οικονομικός διευθυντής της Cenergy, Αλέξανδρος Μπένος, θυγατρικής του Ομίλου Viohalco, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών, τονίζοντας ότι ενώ τα καλώδια υψηλής τάσης που χρησιμοποιούνται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ έχουν υψηλή ζήτηση, τα καλώδια χαμηλής τάσης που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές παρουσιάζουν υστέρηση λόγω των αναβολών και των ακυρώσεων των παραγγελιών.

Την άποψη αυτή, περί "φρένου" επιβεβαιώνει και ο Δημήτρης Καψιμάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση λόγω ανατιμήσεων η οικοδομή έχει παγώσει, ενώ εκείνοι που χτίζουν είναι όσοι έχουν βγάλει οικοδομικές άδειες και έχουν δεσμευτεί με την αντιπαροχή. «Αυτοί δεν γίνεται να μην χτίσουν και είναι οι μόνοι που προχωρούν σε κατασκευές κτιρίων. Οι υπόλοιποι έχουν παγώσει τα σχέδια τους και κρατούν στάση αναμονής, μέχρι να δουν τι θα γίνει στο μέλλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Mάλιστα ο κ. Καψιμάλης τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει από τώρα νέα παράταση στην επιβολή ΦΠΑ (σ.σ. η απαλλαγή ισχύει μέχρι το τέλος του 2022), καθώς για κάποιον που χτίζει τώρα, δεν υπάρχει περίπτωση να πουλήσει τα διαμερίσματα μέσα σε 7 μήνες.

Για ακυρώσεις παραγγελιών λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών των οικοδομικών υλικών μιλά και ο Θανάσης Τσόκας Πρόεδρος της «Ιστός Κατασκευαστική» τονίζοντας ότι «κανείς δεν προχωρά σε νέες παραγγελίες, αφού δεν γνωρίζει ούτε τις τιμές στις οποίες θα παραλάβει, ούτε και τον ακριβή χρόνο παράδοσης της παραγγελίας του».

Ήδη τα νεόδμητα ακίνητα πωλούνται σήμερα με καπέλο 300 το τετραγωνικό σε σχέση με πέρυσι, τόσο αυτά που αποπερατώθηκαν προσφάτως όσο και εκείνα που είχαν μείνει απούλητα την τελευταία διετία, λόγω της αύξησης του οικοδομικού κόστους κατά 40%.

Αυτό είναι και ο λόγος σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη που παρουσιάζεται σημαντική υστέρηση στην πώληση των νεόδμητων διαμερισμάτων, επιβεβαιώνοντας και την πρόσφατη έρευνα της Remax σύμφωνα με την οποία, το 2021 την μεγαλύτερη ζήτηση είχαν τα παλαιότερα διαμερίσματα, με 6 στους 10 αγοραστές να επιλέγουν κατοικίες, ηλικίας άνω των 20 ετών για να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.

Καμπανάκι για το κόστος χρήματος

«Καμπανάκι» για τις Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) χτύπησαν προσφάτως στο πλαίσιο του 15ου Red Business Forum, τραπεζικά στελέχη.

«Λεφτά για χρηματοδότηση υπάρχουν, όταν ωστόσο υπάρχουν και αποδόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δ. Κωνσταντόπουλος, γενικός διευθυντής Specialized Units Strategy της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα επενδυτικά σχέδια που δρομολογούνται θα πρέπει αφενός μεν να λάβουν υπόψη την επικείμενη αύξηση στο κόστος χρήματος και τις διαρκείς ανατιμήσεις υλικών και ενέργειας και αφετέρου, το αν υπάρχει σοβαρή ζήτηση για τις επενδύσεις που σχεδιάζονται.

Η αύξηση του οικοδομικού κόστους σε συνδυασμό με την αύξηση της αξίας της γης κατά 50% έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων με την κατάσταση να επιδεινώνεται λόγω των επιπτώσεων του πολέμου.

Παράλληλα η μεγάλη άνοδος της τιμής των πρώτων υλών έχει αυξήσει το κόστος κατασκευής νέων χώρων logistics με τις τιμές, από τα 450 ευρώ το τετραγωνικό να έχουν σκαρφαλώσει στα 600 ευρώ το τ.μ..

Επίσης πιέσεις δέχονται και οι αποδόσεις οι οποίες πλέον έχουν υποχωρήσει στο 7% για τα καλά ποιοτικά ακίνητα, τη στιγμή που πριν από μερικούς μήνες οι αποδόσεις των logistics στην Ελλάδα κυμαίνονται μεταξύ 8,00 – 8,50%, ενώ για κάποιους που είχαν καταφέρει να τοποθετηθούν στην αρχή του ανοδικού κύκλου, οι αποδόσεις που εξασφάλισαν ήταν διψήφιες.

Ερωτώμενος για το θέμα αυτό ανώτατο στέλεχος ΑΕΑΑΠ, ανέφερε ότι «το κόστος χρήματος δεν μας φοβίζει αφού προσφάτως δανειστήκαμε με καλούς όρους, ενώ όσον αφορά τη μείωση των αποδόσεων είναι ένα σημαντικό θέμα, ωστόσο αποτελεί στρατηγική της κάθε εταιρείας για τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσει».

Ο ίδιος πάντως παραδέχτηκε ότι διανύουμε «περίοδο αναμονής ως προς την υλοποίηση νέων επενδύσεων».

capital.gr