Δίκη Τοπαλούδη: Η ώρα της απόφασης για τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο ανακοινώνει την απόφασή του για το ειδεχθές έγκλημα της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη. Τι προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία.

Δίκη Τοπαλούδη: Η ώρα της απόφασης για τη γυναικοκτονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Η τελευταία πράξη ενός δράματος που απασχόλησε ολόκληρη την Ελλάδα, λόγω της βαρβαρότητας και της σκληρότητας με τις οποίες τελέστηκε, αναμένεται να λάβει χώρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου. Το δικαστήριο πρόκειται να εκφωνήσει την απόφαση του γύρω από τη δολοφονία και τον ομαδικό βιασμό της φοιτήτριας ΕλένηςΤοπαλούδη, η οποία βρέθηκε νεκρή το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των γονιών της νεαρής φοιτήτριας, που σε ηλικία μόλις 21 ετών υπήρξε το θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος, τακτικοί δικαστές και ένορκοι θα κάνουν γνωστή την απόφαση τους γύρω από τις πράξεις των δύο κατηγορούμενων.

Κατά την ποινική διαδικασία, που διήρκησε πέντε συνεδριάσεις, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έγινε δέκτης αποδεικτικών στοιχείων που δεν διαφέρουν με όσα εισήλθαν πρωτοδίκως. Οι μάρτυρες, ιδίως ο ιατροδικαστής και οι λιμενικοί που πραγματοποίησαν την προανάκριση καταλήγοντας τους δύο κατηγορούμενους, επανέλαβαν όσα είχαν ακουστεί για πρώτη φορά ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Ο ιατροδικαστής Π. Κοτρέτσος συγκεκριμένα, μίλησε για “μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά”, καθώς από τα ευρήματα στη σορό της Ελένης Τοπαλούδη προέκυψε ότι “δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού”. Όπως και πρωτόδικα, έτσι και τώρα επεσήμανε ότι είναι αδύνατον το έγκλημα να τελέστηκε από έναν φυσικό αυτουργό, αφού και ο έτερος θα έπρεπε να βοηθήσει στο χειρισμό της φοιτήτριας.

Αντίστοιχα, οι λιμενικοί υπάλληλοι που συμμετείχαν στον εντοπισμό των κατηγορούμενων, αναφέρθηκαν στα όσα οι τελευταίοι τους εκμυστηρεύονταν κατά την κράτησή τους. Έτσι, έγινε γνωστό -όπως και πρωτόδικα- ότι ο κατηγορούμενος αλβανικής καταγωγής του είχε αναφέρει ότι “τη χτύπησαν και οι δύο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην αστυνομία”. Ειδικότερα, καταθέτοντας ο Θ. Ζώβας τόνισε στο δικαστήριο. “Μας είπε ότι την κρατούσε ο ένας και την χτυπούσε ο άλλος. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα. Μου είπε ότι την πέταξαν μαζί και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι”.

"Έγιναν όλα από κοινού"

Αν και οι δύο κατηγορούμενοι εμμένουν στην υπερασπιστική τους γραμμή, επιρρίπτοντας την ευθύνη ο ένας στον άλλο, φαίνεται πως αυτό δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκούν. Απεναντίας, η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου έχει ήδη ζητήσει την ενοχή τους όπως κατηγορούνται για τις πράξεις της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και του ομαδικού βιασμού.

«Η ανθρωποκτονία τελέστηκε και από τους δυο προκειμένου να σωπάσει η κοπέλα. Αν κάποιος δεν ήθελε, θα καλούσε σε βοήθεια. Η γιαγιά και ο παππούς του ενός ήταν στο ισόγειο. Όλες οι μετέπειτα ενέργειες τους αποδεικνύουν ότι έγιναν όλα από κοινού» επεσήμανε η εισαγγελική λειτουργός κατά την εισήγηση, σχολιάζοντας ότι «αν η Ελενη συμμετείχε σε αυτό το σκηνικό οικεία βουλήσει θα ζούσε ακόμα και δεν υπήρχε λόγος για όλο αυτό που έγινε. Όταν είδαν ότι αντέδρασε, άσκησαν βία και την εξανάγκασαν σε συνουσία. Σε πλήρη νηφαλιότητα αποφάσισαν να την εξοντώσουν. Τη χτύπησαν, τη βασάνισαν, την έριξαν ζωντανή στη θάλασσα για να την εξαφανίσουν. Η στάση τους μαρτυρά σχεδιασμό, εκτέλεση από κοινού και δόλο».

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα το δικαστήριο κήρυξε ένοχους και τους δύο κατηγορούμενους, καταδικάζοντάς τους σε ισόβια και ποινή κάθειρξης 15 ετών. Εκτός από το ότι τους επιβλήθηκε η ανώτερη δυνατή ποινή σύμφωνα με τα εγκλήματα που τέλεσαν, δικαστές και ένορκοι έκριναν ότι δεν θα πρέπει να τους χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό.

πηγή: News247.gr