Παράταση πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής

Νέα παράταση για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Παράταση πληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις από τον Χρ. Σταϊκούρα, προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως μετά η ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν οι 605.586 μοναδικοί δικαιούχοι.

Νέα παράταση για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το κρατικό δάνειο μπορεί να αποπληρωθεί στα τέλη Ιουλίου εφάπαξ (αντί Μαΐου), είτε σε 96 δόσεις.

Οπως είπε, τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν και σχετικές υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως μετά η ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν οι 605.586 μοναδικοί δικαιούχοι που έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής 8,3 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα βεβαιωθεί υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό είσπραξης περιορίζεται στα 2,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου, στα τέλη Ιουλίου θα καταβληθεί εφάπαξ το ποσό από όσους το επιθυμούν, ενώ θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα και οι υπόλοιποι που θέλουν να πληρώσουν σε 96 δόσεις το κρατικό δάνειο.

Τι πρέπει να ξέρουν όσοι έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή:

1. Το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνεται με επιτόκιο.

2. Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης θα εμφανιστεί με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

3. Μετά την 29η Ιουλίου το επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης είναι πληρωτέο σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

4. Εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης μέχρι επίσης την 29η Ιουλίου, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

Ξεκινάει στα τέλη Ιουλίου – Πληρωμή εφάπαξ ή σε 96 άτοκες δόσεις.

Εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής των παρακάτω ποσοστών της ενίσχυσης:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70%, σε σχέση με το 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.

• 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70%, σε σχέση με το 2019, και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.

• 50% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

• 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30%, σε σχέση με τα έσοδα του 2019, και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων.

• 33,3% της ενίσχυσης, για τις λοιπές επιχειρήσεις.

πηγή: «Κ»