Λύνεται το μυστήριο για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Λύνεται το μυστήριο για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Συνδυασμό κορονοϊού και αδενοϊού υποψιάζονται

Λύνεται το μυστήριο για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Ξεκινά σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με την πηγή των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, όπου στη λίστα των χωρών που έχουν δηλώσει περιστατικά συμπεριλαμβάνεται από την προηγούμενη εβδομάδα και η Ελλάδα.

Οι μελετητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα συνδυασμό ιών και φαίνεται πως πρόκειται για το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης του αδενοϊού 41 με τον κορονοϊό.

Έχει ξεκαθαριστεί πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν ευθύνεται για τα περιστατικά, καθώς τα παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Όσον αφορά, εντούτοις, παιδιά που νόσησαν με Covid, φαίνεται πως είναι πιθανή πλέον η υπόθεση του να προκαλεί την ηπατίτιδα ο αδενοϊός.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, είπε ότι η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, όμως υπάρχουν ακόμα υποθέσεις αν είναι κάποια ίωση ή συνδυασμός ιών. Τόνισε όμως πως είναι θετικό το ότι, ενώ βλέπουμε πολλά κράτη να περιγράφουν κρούσματα, δεν διαπιστώνεται διασπορά εντός αυτών των κρατών.

Σημειώνεται πως ανά δεκαπέντε ημέρες ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου, ενημερωτικό δελτίο για τα νέα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, που ενδέχεται να εντοπίζουν οι γιατροί ανά την Ελλάδα.

Από την πλευρά του καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως τα πιθανά κρούσματα δεν σχετίζονται μεταξύ τους και ανέφερε πως το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια, η οποία προέρχεται από μια κοινή λοίμωξη.

Οι αδενοϊοί
Οι αδενοϊοί προκαλούν διάφορες ασθένειες, οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (μερικές φορές και του κατώτερου), οι λοιμώξεις στους οφθαλμούς και στο γαστρεντερικό σύστημα. Μέχρι τώρα έχουν ταξινομηθεί σε 51 διαφορετικούς ορότυπους και 6 ομάδες.

Μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικίες, αλλά παρατηρείται συχνότερα στα μικρά παιδιά. Η κλινική εικόνα είναι συνήθως ήπια, και βαρύτερη στα ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Η μετάδοση του αδενοϊού γίνεται εύκολα, μέσω των μολυσμένων χεριών και της επαφής με οποιαδήποτε μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο, ακόμα και με το μολυσμένο νερό. Ο χρόνος επώασης του ιού, μετά την είσοδό του στον οργανισμό, είναι 8-10 ημέρες.

Πηγή: thetoc.gr