Ποια εταιρία στην Ελλάδα πληρώνει μεροκάματο 50% πάνω από τα προβλεπόμενα

Ημερομίσθιο αυξημένο κατά 50% απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε μια εταιρία...

Ποια εταιρία στην Ελλάδα πληρώνει μεροκάματο 50% πάνω από τα προβλεπόμενα

Επανέρχεται η νηνεμία στους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά μετά την οικονομική πρόταση της DPort Services στους εργαζομένους στην οποία προβλέπονται αυξήσεις αποδοχών που φτάνουν ή και σε περιπτώσεις ξεπερνούν το 20%. Σύμφωνα με τους οικονομικούς όρους της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το μέσο ημερομίσθιο της DPort Services είναι υπερδιπλάσιο αυτού που ισχύει στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και 50% πάνω από το μέσο ημερομίσθιο της αγοράς εργασίας γενικά στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των σωματείων που δημοσιοποιήθηκαν, η οικονομική πρόταση της DPort Services, εταιρεία που διαχειρίζεται λιμενικές υπηρεσίες για λογαριασμό της COSCO, έγινε δεκτή και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συζητηθούν οι αναλυτικοί όροι της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη βάση προσχεδίου που θα συνταχθεί από την DPort Services. Παρά το γεγονός ότι η υπογραφή της σύμβασης προγραμματίζεται για την 1/6/2022, οι αυξήσεις και οι παροχές θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2022. Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει αυξημένα ημερομίσθια και παροχές που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ το χρόνο επιπρόσθετο καθαρό εισόδημα, όπως διπλασιασμό - από 5 σε 10 ευρώ - του ποσού της κάρτας προπληρωμένης σίτισης για κάθε παραγωγικό ημερομίσθιο, προσαύξηση 50% της υπερεργασίας έναντι 20% που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία και προσαύξηση 50% της υπερωρίας έναντι 40% που ορίζει ο νόμος.

Ημερομίσθιο 8ώρου

Ποσό

Εθνική Συλλογική Σύμβαση

38,22 €

Μέσο ημερομίσθιο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΦΚΑ

52,85 €

DPort Services Μέσο Συμφωνημένο Ημερομίσθιο

80,43 €

DPort ServicesKατώτατο Συμφωνημένο ημερομίσθιο

59,40 €

*(Στοιχεία DPort Services)

Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά στοιχεία, το μέσο συμφωνημένο ημερομίσθιο της DPort Services διαμορφώνεται στα 80,43 ευρώ, δηλαδή 110,42% πάνω από το ημερομίσθιο 8ώρου της ΕΓΣΣΕ (38,22 ευρώ) και 52,19% υπέρτερο του μέσου ημερομισθίου της αγοράς εργασίας σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΦΚΑ(52,85 ευρώ). Αντίστοιχα, το κατώτατο συμφωνημένο ημερομίσθιο της DPort Services διαμορφώνεται στα 59,40€ και είναι αυξημένο κατά 55,40% σε σχέση με το ημερομίσθιο 8ώρου της ΕΓΣΣΕ και κατά 12,39% από το μέσο ημερομίσθιο της αγοράς εργασίας.

Τα ημερομίσθια ανά ειδικότητα μετά τις αυξήσεις θα κυμανθούν κατ’ ελάχιστο από 60 ευρώ για τους Εργάτες με μέσο ημερομίσθιο Εργάτη τα 70,71 ευρώ, κατ’ ελάχιστο από 75 ευρώ για τους Οδηγούς με μέσο ημερομίσθιο Οδηγού τα 76,25 ευρώ και κατ’ ελάχιστο από 89 ευρώ για τους Χειριστές με μέσο ημερομίσθιο χειριστή τα 100,64 ευρώ (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τηςDPort).

Σημειώνεται ότι το 92% των συνολικά 700 χειριστών που απασχολούνται στις Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ είναι εργαζόμενοι που ξεκίνησαν στην DPort Services ως εργατικό προσωπικό ή ως οδηγοί νταλίκας και ανελίχθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής πολιτικής της DPort.

Μέσο ημερομίσθιο Εργάτη

70,71 €

Μέσο Ημερομίσθιο Χειριστή

100,64 €

Μέσο ημερομίσθιο Οδηγού

76,25 €

DPort Services Μέσο Συμφωνημένο Ημερομίσθιο

80,43 €

*(ΣτοιχείαDPort Services)

Πηγή: Money Review