Πρωτοφανής καύσωνας πλήττει Ινδία και Πακιστάν: Στους 50 βαθμούς η θερμοκρασία

Διαδοχικοί καύσωνες εδώ και δυο μήνες ταλαιπωρούν Ινδία και Πακιστάν με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει στου 50 βαθμούς.

Πρωτοφανής καύσωνας πλήττει Ινδία και Πακιστάν: Στους 50 βαθμούς η θερμοκρασία

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων στο Πακιστάν, καθώς κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα της νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που αναμένεται να φθάσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή να στηθούν δεκάδες κέντρα παροχής πρώτων βοηθειών στο λιμάνι του Καράτσι, όπου ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και αυξημένης υγρασίας θα μπορούσε να κάνει τον καύσωνα θανατηφόρο.

Το Καράτσι, μια από τις πολυπληθέστερες μεγαλουπόλεις του κόσμου με πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους, βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα φονικό κύμα καύσωνα το 2015 που άφησε πίσω του περισσότερους από 1.200 νεκρούς.


Τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία πλήττονται εδώ και δύο μήνες από διαδοχικά κύματα καύσωνα, ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τους ειδικούς αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε σήμερα στους 48 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες πόλεις του Πακιστάν και αναμένεται να ανέλθει στους 50 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο μετεωρολόγος Σαρντάρ Σαρφάζ, ο οποίος προέβλεψε ότι ο καύσωνας θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Την ίδια ώρα, στη γειτονική Ινδία πουλιά πέφτουν αφυδατωμένα στο έδαφος. Διασώστες στη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας μαζεύουν δεκάδες εξαντλημένα πουλιά που πέφτουν καθημερινά καθώς ο καύσωνας στεγνώνει τις πηγές νερού στη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, λένε κτηνίατροι και διασώστες ζώων.

Οι γιατροί σε ένα νοσοκομείο ζώων δήλωσαν ότι έχουν περιθάλψει χιλιάδες πτηνά τις τελευταίες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι οι διασώστες φέρνουν καθημερινά δεκάδες πουλιά όπως περιστέρια ή αετούς.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Γκουτζαράτ έχουν εκδώσει συμβουλές προς τα νοσοκομεία να δημιουργήσουν ειδικούς θαλάμους για θερμοπληξία και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Πηγή: ΑΠΕ