Έπεσε από την κορυφή η Apple- Ποια η εταιρία με την μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως

Μπορεί  η Apple να αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρίσιμα brands εντός και εκτός τεχνολογικού κόσμου, ωστόσο δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή των εταιρειών με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο.

Έπεσε από την κορυφή η Apple- Ποια η εταιρία με την μεγαλύτερη αξία παγκοσμίως

Τη θέση της Apple ως της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο κατέχει πλέον η εταιρεία πετρελαίου και παραγωγής φυσικού αερίου Saudi Aramco από τη Σαουδική Αραβία.

Ο λόγος που η Apple εκθρονίστηκε είναι η ευρεία πώληση μετοχών τεχνολογίας, με τους επενδυτές να δείχνουν πλέον προτίμηση σε πιο σίγουρα επενδυτικά αγαθά.

Πτώση της τάξεως του 5% είχαν οι μετοχές της Apple την Τετάρτη 11 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, κλείνοντας με αποτίμηση της εταιρείας στα 2,37 τρισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι η Aramco πέρασε στην πρώτη θέση με 2,42 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Aramco είχε να αγγίξει την κορυφή των εταιρειών με την μεγαλύτερη αξία στον κόσμο από το 2020. Άλλωστε, οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί φέτος λόγω της εκτόξευσης του κόστους του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Από την άλλη, στο πλαίσιο της πτώσης των μετοχών τεχνολογίας, οι μετοχές της Apple έχουν πέσει φέτος σχεδόν 20%.

Πτώση παρουσιάζουν επίσης η Bitcoin και άλλες μεγάλες εταιρείες κρυπτονομισμάτων.

Η αύξηση των τιμών φαίνεται να είναι η νο. 1 απειλή για την παγκόσμια οικονομία από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Γι’ αυτό και οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια, κίνηση που οδηγεί τους επενδυτές να παίρνουν μικρότερα ρίσκα και να κινούνται σε πιο ασφαλείς και σίγουρες επενδύσεις.

Πηγή: Κ

Με πληροφορίες από το BBC.