Η τιμή της βενζίνης πιο «εύφλεκτη» από ποτέ!

Ρεκόρ ακρίβειας καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων, με τη βενζίνη να έχει «σκαρφαλώσει» ακόμη και πάνω από τα 2,2 ευρώ το λίτρο σε αρκετά πρατήρια της χώρας.

Η τιμή της βενζίνης πιο «εύφλεκτη» από ποτέ!

Ρεκόρ ακρίβειας καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων, με τη βενζίνη να έχει «σκαρφαλώσει» ακόμη και πάνω από τα 2,2 ευρώ το λίτρο σε αρκετά πρατήρια της χώρας. «Οι τιμές είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών» σημειώνει στο CNN Greece, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε τα 2,168 ευρώ.

Στην Αττική, η μέση τιμή είναι στα 2,150 και στη Θεσσαλονίκη 2,138.

Τα νησιά συνεχίζουν να κρατούν τα «σκήπτρα» της ακρίβειας με τη μέση τιμή να φτάνει στις Κυκλάδες τα 2,349, στα Δωδεκάνησα τα 2,291, και στα Χανιά τα 2,216.

20% πτώση της κατανάλωσης

«Βιώνουμε έναν ενεργειακό πόλεμο και κατ΄ επέκταση οικονομικό» τονίζει ο κ. Κιούσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε την τέταρτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη την ίδια στιγμή που στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε υψηλότερες θέσεις, τα εισοδήματα των καταναλωτών είναι υψηλότερα».

Ήδη ο περιορισμός της κατανάλωσης αποτυπώνεται στις πωλήσεις των πρατηρίων υγρών καυσίμων με τα στοιχεία το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου να δείχνουν πτώση της τάξεως του 20%.

«Τα χρήματα που δόθηκαν μέσω του fuel pass εξανεμίστηκαν γιατί οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές. Οι οδηγοί συνεχίζουν να βάζουν 20 ευρώ βενζίνη στο πρατήριο, αγοράζουν όμως πλέον 60% λιγότερη ποσότητα σε σχέση με πριν» σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Οι μετακινήσεις περιορίζονται στις πλέον απαραίτητες, με τους περισσότερους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα οχήματα τους τις εργάσιμες μέρες και ώρες και να τα αφήνουν παρκαρισμένα τα Σαββατοκύριακα και τις νυχτερινές ώρες.

Ο προβληματισμός μάλιστα εντείνεται ενόψει καλοκαιριού και της τουριστικής σεζόν με δεδομένο ότι μέσα σε λίγες μέρες, η τιμή της βενζίνης στα νησιά έχει αυξηθεί κατά 10 λεπτά, όπως εξηγεί.

Πηγή: CNN