Airbnb: Σε ποιες περιοχές της Αθήνας διπλασιάστηκαν οι τιμές

Χρυσές δουλειές αναμένεται να εξασφαλίσουν το φετινό καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας.

Airbnb: Σε ποιες περιοχές της Αθήνας διπλασιάστηκαν οι τιμές

Χρυσές δουλειές αναμένεται να εξασφαλίσουν το φετινό καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύονται τα ακίνητά τους ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας, με τα μηνιαία έσοδα για υψηλής ποιότητας ακίνητα στους πρόποδες της Ακρόπολης να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν ακόμα και τα 4.000 ευρώ. Ο συνδυασμός της πολύ υψηλής φετινής ζήτησης, της μειωμένης προσφοράς κατοικιών και το γεγονός ότι τα ακίνητα που διατίθενται σήμερα είναι καλύτερης ποιότητας, λειτουργούν ως καταλύτες για την αύξηση της μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση τόσο σε σχέση με πέρυσι και ακόμα περισσότερο συγκριτικά με το 2019, δηλαδή την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε για λογαριασμό της Κ η εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA (www.airdna.co), κατά το φετινό καλοκαίρι οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στα καταλύματα της περιοχής της Ακρόπολης, με 165,8 ευρώ/διανυκτέρευση, αύξηση κατά 84% σε σχέση με το 2019 και κατά 54% από πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα ακίνητο εξασφαλίσει πληρότητα για το 80% των διαθέσιμων ημερών (όπως προκύπτει από τον μέσο όρο των θερινών μηνών των προηγούμενων ετών), θα αποφέρει μηνιαία έσοδα της τάξεως των 4.000 ευρώ.

Πρωταθλήτρια η Κυψέλη

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις όμως παρατηρούνται στην περιοχή της Κυψέλης, όπου έχουν αναπτυχθεί νέες κατασκευές αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, ενώ έχουν γίνει και σημαντικά έργα ανακαίνισης υφιστάμενων διαμερισμάτων. Ως εκ τούτου, η φετινή μέση τιμή ανά διανυκτέρευση ξεπερνάει πλέον τα 75 ευρώ, από μόλις 46 ευρώ πέρσι και 37 ευρώ το 2019, μια αύξηση της τάξεως του 63% και 102% αντίστοιχα.

Ι

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και στις δημοφιλέστερες περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Στο εμπορικό τρίγωνο η φετινή μέση τιμή διαμορφώνεται σήμερα σε 122,5 ευρώ, όντας 31% υψηλότερη από πέρυσι (94 ευρώ) και 36% υψηλότερη από το 2019 (90,4 ευρώ). Στο Κουκάκι η μέση τιμή αγγίζει φέτος τα 108 ευρώ, από 84 ευρώ πέρυσι και 70,6 ευρώ το 2019, σημειώνοντας αύξηση κατά 29% και 53% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι μετά την πανδημία η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει εισέλθει σε μια εκ διαμέτρου διαφορετική περίοδο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Αν και η έντονη εποχικότητα παραμένει ως βασικό στοιχείο της ελληνικής αγοράς, φαίνεται πως η αναβάθμιση της ποιότητας των διατιθέμενων ακινήτων, ο περιορισμένος αριθμός τους σε σχέση με τη ζήτηση και η προθυμία των ξένων επισκεπτών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για να έχουν την εμπειρία διαμονής που επιθυμούν, θα είναι μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων της νέας περιόδου. Ταυτόχρονα, η επαγγελματική διαχείριση και η κυριαρχία των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα ιστορικά αξιοθέατα, επίσης θα αποτελέσουν βασικά χαρακτηριστικά των βραχυχρόνιων μισθώσεων μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση της επικεφαλής της AirDNA για την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο του 4ου ετήσιου συνεδρίου ΒΝΒ Conference, ο φετινός τζίρος του τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναμένεται να ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο. Μάλιστα, ήδη από το 2021 είχε καλυφθεί το 94,4% του τζίρου του 2019, καθώς το σχετικό ποσό υπολογίζεται ότι διαμορφώθηκε σε 1,33 δισ. ευρώ, έναντι 790 εκατ. ευρώ το 2020.

Μειωμένη προσφορά

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της προσφοράς, που εν μέρει εξηγεί και τη μεγάλη άνοδο των τιμών ανά διανυκτέρευση που παρατηρείται φέτος. Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, τον φετινό Μάρτιο οι ενεργές αγγελίες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας ανέρχονταν σε 7.623. Πρόκειται για ένα μέγεθος 18% χαμηλότερο από τις 9.319 αγγελίες κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και μόλις 2,5% πάνω από το 2021. Εν ολίγοις, η έξοδος πολλών κατοικιών από τη βραχυχρόνια προς τη μακροχρόνια μίσθωση, λόγω της πανδημίας, φαίνεται πως αποκτάει πλέον μόνιμο χαρακτήρα, λόγω και της σημαντικής αύξησης των ενοικίων στο μεσοδιάστημα. Είναι πλέον πιο αποδοτικό να εκμισθώνει κανείς το ακίνητό του με μακροχρόνιες συμφωνίες, ιδίως αν αυτό δεν βρίσκεται στα δημοφιλέστερα σημεία του κέντρου για τους ξένους επισκέπτες (π.χ. εμπορικό τρίγωνο, Κουκάκι, Ακρόπολη κτλ.).

Μακροχρόνια μίσθωση

Ακόμα όμως και στις πιο δημοφιλείς περιοχές παρατηρείται έξοδος ακινήτων προς τη μακροχρόνια μίσθωση. Για παράδειγμα, στο Κουκάκι φέτος εντοπίζονται μόλις 792 αγγελίες, έναντι 1.122 το 2019 και 894 πέρυσι, δηλαδή 29% και 11% λιγότερες αντίστοιχα. Στη συνοικία της Ακρόπολης τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν ξεπερνούν σήμερα τα 320, όντας 34% λιγότερα από τα 486 του 2019. Ασφαλώς, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι είναι πιθανό να προστεθούν περισσότερα ακίνητα στις ψηφιακές πλατφόρμες, μια εξέλιξη που ίσως σταθεροποιήσει κάπως και τις τιμές, χωρίς πάντως να αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις από το επίπεδο που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα πρώτη επιλογή για καλοκαιρινές διακοπές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας μηνιαίας πανευρωπαϊκής έρευνας της AirDNA για τον Μάρτιο, η Ελλάδα αποτελεί την κορυφαία αγορά με βάση τη ζήτηση για τους θερινούς μήνες, επίδοση που επιτεύχθηκε και τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων που είχαν γίνει μέχρι και την 1η Απριλίου, η Ελλάδα καταγράφει αύξηση κατά 230,5% για την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, σε σχέση με το επίπεδο των κρατήσεων που είχαν γίνει πέρυσι μέχρι τις αρχές Απριλίου.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η αγορά της Πορτογαλίας με αύξηση κρατήσεων κατά 189%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Κροατία με αύξηση της τάξεως του 154%.

Πάντως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι πέρυσι ο μεγαλύτερος όγκος των κρατήσεων ήταν της τελευταίας στιγμής, καθώς οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες δεν γνώριζαν, παρά μόνο λίγο πριν από την αναχώρησή τους, το αν θα είναι σε θέση να επισκεφθούν κάποιον διεθνή προορισμό ή όχι.

Ως εκ τούτου, προχώρησαν σε κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, λίγο πριν από το ταξίδι τους.

Αντίστοιχα, τον φετινό Μάρτιο η Ελλάδα βρέθηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης (με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων), καθώς σημείωσε αύξηση κατά 128% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Τη μεγαλύτερη άνοδο με 134% παρουσίασε η αγορά της Γαλλίας, ενώ ακολούθησε εκείνη της Γερμανίας με αύξηση 117%.

Στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου η ζήτηση τον φετινό Μάρτιο ήταν υψηλότερη κατά 67% σε σχέση με τον περυσινό μήνα και κατά 6,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Παράλληλα, η χώρα μας βρέθηκε στην κορυφή της πανευρωπαϊκής λίστας, με βάση την αύξηση της τιμής ανά διανυκτέρευση, η οποία σημείωσε αύξηση κατά σχεδόν 88% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019.

Ακολούθησε η Πολωνία με αύξηση κατά 65,2% και η Γαλλία με άνοδο κατά 60,7%.

Πηγή: Καθημερινή