Βρέθηκε η «βίβλος του σατανά» στη Νέα Ζηλανδία

Aντίτυπο από την «βίβλο του σατανά» που προτρέπει στη μοιχεία, βρέθηκε  στη Νέα Ζηλανδία

Βρέθηκε η «βίβλος του σατανά» στη Νέα Ζηλανδία

Μια εξαιρετικά σπάνια βίβλος, που φημίζεται για το ατυχές τυπογραφικό λάθος στο περιεχόμενό της καθώς ενθαρρύνει τη μοιχεία, ανακαλύφθηκε στη Νέα Ζηλανδία.

Στη «σατανική» βίβλο του 1631, όπως έγινε γνωστή, παραλείπεται το «ου» από την έκτη εντολή, με αποτέλεσμα οι αναγνώστες της να παροτρύνονται στη μοιχεία.

Τυπώθηκαν χίλια αντίγραφα της συγκεκριμένης βίβλου - γνωστής ακόμη και ως «άπιστης» και «του αμαρτωλού» - ενώ το λάθος αποκαλύφθηκε ένα χρόνο μετά από την έκδοσή της.

Οι τυπογράφοι Ρόμπερτ Μπάρκερ και Μάρτιν Λούκας κλήθηκαν από τον βασιλιά Κάρολο τον Α′ ενώπιον δικαστηρίου όπου τους αφαιρέθηκε η άδεια επαγγέλματος για το σκανδαλώδες ορθογραφικό λάθος και την προχειρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το ιερό αυτό εγχείρημα και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 300 λιρών (αν και τελικά ακυρώθηκε). Τα περισσότερα κείμενα καταστράφηκαν, όμως περίπου 20 παρέμειναν σε κυκλοφορία.

Τα κείμενα αυτά θα τεθούν προσεχώς σε δημοπρασία, κυρίως σε Βρετανία και ΗΠΑ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πανεπιστήμιο του Καντένμπουρι στο Κράιστερτς της Νότιας Ζηλανδίας, πρόκειται για την πρώτη βίβλο που ανακαλύφθηκε στο νότιο ημισφαίριο. Το πανεπιστήμιο είχε πληροφορηθεί την ύπαρξή της το 2018, ωστόσο προσπάθησε να την κρατήσει κρυφή έως ότου οι ερευνητές και οι ειδικοί τη μελετήσουν.

«Είναι μυστήρια, είναι συναρπαστική και κατάφερε να κάνει το γύρο του μισού κόσμου» εξηγεί ο Κρις Τζόουνς, αναπληρωτής καθηγητής μεσαιωνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο.

Πρώην φοιτήτρια του Τζόουνς τού έδειξε το 2018 το αντίγραφο που είχε αγοράσει η οικογένειά της το 2016. Ο τελευταίος κάτοχός του ήταν ο Ντον Χαμπσάιρ, βιβλιοδέτης από το Ηνωμένο Βασίλειο που ταξίδεψε στη Νέα Ζηλανδία στα τέλη του 1950 και πέθανε στο Κράιστερτς το 2009. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Χαμπσάιρ δεν είχε δηλώσει σε κανένα την ύπαρξή της.

Η πρώην μαθήτρια του Τζόουνς ήταν σίγουρη πως επρόκειτο για την ελαττωματική έκδοση, ωστόσο ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός. «Τέτοια αντικείμενα δεν τα έχει ο καθένας μας».

«Δεν είναι κάτι που βρίσκεις τυχαία σε ένα γκαράζ στο Κράιστερτς. Όμως, το μελέτησα και προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως η πρώην φοιτήτριά μου είχε απόλυτο δίκιο - πρόκειται για την σατανική βίβλο. Πραγματικά συγκλονίστηκα» δηλώνει ο Τζόουνς, ο οποίος προσθέτει πως υπάρχει ένα αντίγραφο στον Καναδά, κάποια σε ΗΠΑ, άλλα σε Βρετανία και «ένα πολύ όμορφο αντίτυπο στο Δουβλίνο».

«Οι Αυστραλοί υποστηρίζουν πως έχουν κι εκείνοι ένα, όμως ψεύδονται» λέει γελώντας ο Τζόουνς.

Το αντίγραφο ήταν σε σχετικά κακή κατάσταση, με το εξώφυλλό του να λείπει. Ορισμένες σελίδες να έχουν ζημιές από την υγρασία και κάποιες άλλες στο πίσω μέρος να έχουν χαθεί οριστικά. Αλλά έχει επίσης μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά – είναι ένα από τα λίγα αντίγραφα που έχουν το διακοσμητικό κόκκινο και μαύρο μελάνι.

Το βιβλίο έχει πλέον ψηφιοποιηθεί πλήρως και θα γίνει δωρεάν στο κοινό μέσω μιας ιστοσελίδας τους επόμενους μήνες - κάτι που ο Τζόουνς ελπίζει ότι θα βοηθήσει να ρίξει περισσότερο φως στο μυστηριώδες δυσανάγνωστο όνομα του αντιγράφου που είναι χαραγμένο μέσα.

«Ελπίζω ότι κάποιος θα έρθει και θα μας λύσει το αίνιγμα. Δεν βλέπω την ώρα να συμβεί".

Πηγη: The guardian