Γυναικοκτονίες, βιασμοί, αμβλώσεις, κι όμως όλα συνδέονται μεταξύ τους

Μήπως βαδίζουμε προς τα πίσω και δεν το έχουμε καταλάβει. Καιρός να κάνουμε μεταβολή...

Γυναικοκτονίες, βιασμοί, αμβλώσεις, κι όμως όλα συνδέονται μεταξύ τους

Μετά τη διαφαινόμενη γνωμοδότηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, μοιάζει σαν η Ιστορία να γύρισε το χρονόμετρο αιώνες πίσω. Ζούμε και δεν ζούμε στην τρίτη μετά Χριστόν χιλιετία. Από τη μια η «Ιερά Εξέταση» ενός ομόσπονδου κράτους που αυτοπροβάλλεται παγκοσμίως ως θεματοφύλακας των ατομικών ελευθεριών κι αυτό μοιάζει να είναι το υποκριτικό προφίλ της Δύσης στην εποχή μας. Από την άλλη η γραφική Ανατολή με τον θρησκευτικό φανατισμό και τον υποβιβασμό της γυναίκας.

Δύση και Ανατολή διαγκωνίζονται για τα πρωτεία στην αρτηριοσκλήρωση των ηθών και στον αναχρονιστικό συντηρητισμό. Το «θερμοκήπιο πουριτανισμού» που εκτρέφει το σύστημα του αμερικανικού ονείρου αντιστοιχεί κατά τα φαινόμενα στο βαθύ ισλαμικό κράτος που εξαπλώνεται διαρκώς προς Ανατολάς. Ο κίνδυνος είναι προφανής: Θα πρέπει η Δύση να στρέψει ξανά το βλέμμα προς το μέλλον, ρίχνοντας τους φράχτες και τα ταμπού που μας κληροδότησε το μεσαιωνικό πρόσωπο της Ιστορίας.

Αν μη τι άλλο εδώ και δεκαετίες η διανόηση και οι επιστήμες προσέφεραν χιλιάδες σελίδες προοδευτικής σκέψης, που συμβάλλουν αποφασιστικά σε ένα πιο ορθολογικό τρόπο ζωής. Το ζήτημα των αμβλώσεων, όπως και το ζήτημα της σεξουαλικής ελευθερίας είναι ζητήματα που έχουν λυθεί από καιρό. Αν κάνουμε πως δεν το αντιλαμβανόμαστε ανοίγουμε την πόρτα σε μια «λεγεώνα τεράτων» που διαπράττουν γυναικοκτονίες, βιασμούς, κακοποιήσεις και σεξουαλικές επιθέσεις. Τώρα είναι η στιγμή να κλείσουμε για πάντα την πόρτα στην οπισθοδρόμηση.