Ταλιμπάν: «Οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν μπούρκα και να μη βγαίνουν από το σπίτι»

Διάταγμα, μέσω του οποίου οι γυναίκες υποχρεούνται να φορούν μπούρκα και να μη βγαίνουν από το σπίτι «αν δεν έχουν κάποια σοβαρή δουλειά», εξέδωσε η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Ταλιμπάν: «Οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν μπούρκα και να μη βγαίνουν από το σπίτι»

Να φορούν δημοσίως μπούρκα, το ισλαμικό ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα και το πρόσωπο και να μένουν στο σπίτι αν δεν έχουν κάποια σημαντική δουλειά εκτός, ζήτησε σήμερα από τις Αφγανές ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, επιβάλλοντας ακόμη έναν περιορισμό στις γυναίκες, οι οποίες έχουν δει τα δικαιώματά τους να συρρικνώνονται από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία.

«Θα πρέπει να φορούν τσάντρι (σ.σ. άλλο όνομα της μπούρκας), διότι είναι παραδοσιακό και δείχνει σεβασμό», αναφέρει το διάταγμα που υπέγραψε ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα και παρουσιάστηκε σήμερα από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

«Οι γυναίκες που δεν είναι ούτε πολύ μικρές ούτε πολύ μεγάλες θα πρέπει να καλύπτουν το πρόσωπό τους όταν βρίσκονται μπροστά σε έναν άνδρα που δεν ανήκει στην οικογένειά τους», προκειμένου να αποφύγουν να τον προκαλέσουν, σημειώνει το διάταγμα.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 υποσχόμενοι μια πιο ανεκτική διακυβέρνηση σε σχέση με το πρώτο τους καθεστώς το 1996-2001. Όμως έκτοτε έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των Αφγανών, κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών, οι οποίες αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση και μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα.

naftemporiki.gr