Εκστρατεία της εφορίας σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς

Η τουριστική σεζόν άρχισε με λαμπρούς οιωνούς για την ελληνική οικονομία, σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ αποδύεται σε συστηματικούς ελέγχους για την  αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Εκστρατεία της εφορίας σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς


Η τουριστική σεζόν άρχισε με λαμπρούς οιωνούς για την ελληνική οικονομία, σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ αποδύεται σε συστηματικούς ελέγχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


Στο στόχαστρο μπαίνουν προορισμοί όπου ο τουρισμός ανδραγαθεί. Σχετική εγκύκλιος προβλέπει την ενίσχυση υπηρεσιών με εφοριακούς σε 12 νησιά και 5 χερσαίους προορισμούς. Πρόκειται για τις εφορίες στις περιοχές: Αγίου Νικολάου, Αιγίου, Θήρας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κύμης, Κω, Μυκόνου, Νάξου, Ναυπλίου, Πάρου, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σύρου Χανίων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά, η ΑΑΔΕ, επιστρατεύει προσωπικό ελεγκτών για ενίσχυση αυτών των 17 ΔΟΥ, ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια σε αυτά τα 12 νησιά και τους 5 χερσαίους προορισμούς.

Ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ για το 2022 προβλέπει 34.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους πρόληψης από τις εφορίες και τα νέα ελεγκτικά κέντρα και 14.500 από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης των Δημοσίων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο έτους 2022 της ΑΑΔΕ προβλέπει την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αδήλωτης φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Στη "φαρέτρα" για τη μάχη αυτή, είναι και "βαριά" πρόστιμα όπως λουκέτα από 48 ώρες έως δύο μήνες καθώς και οι ποινικές κυρώσεις. Έτσι, για όσους εντοπισθούν να φοροδιαφεύγουν προβλέπεται «λουκέτο» δύο έως και δέκα ημερών. Ειδικότερα με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Στην περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου.

Με την αξιοποίηση της τεχνολογίας η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να "πατάξει" το φαινόμενο απώλειας σε ετήσια βάση εσόδων 6-7 δισ ευρώ μόνο από το ΦΠΑ. Λαθρεμπόριο, οικονομία διαμοιρασμού, επίσης, θα βρεθούν, σε "πρώτο πλάνο" ώστε να βοηθηθεί η προσπάθεια για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.