Αρχιραβίνος Ρωσίας για τις δηλώσεις Λαβρόφ περί Χίτλερ: «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη»

Να παραδεχθεί το λάθος του και να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ζητά από τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο αρχιραβίνος της Ρωσίας μετά τις δηλώσεις για τις «εβραϊκές ρίζες του Χίτλερ».

Αρχιραβίνος Ρωσίας για τις δηλώσεις Λαβρόφ περί Χίτλερ: «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη»

Ο κύριος ραβίνος της Ρωσίας Μπέρελ Λάζαρ δήλωσε σοκαρισμένος από τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ της χώρας του ότι “οι χειρότεροι αντισημίτες είναι οι Εβραίοι και ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες” και τον κάλεσε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις δηλώσεις του αυτές.

Τις δηλώσεις του μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, επικαλούμενο το Jewish Telegraphic Association.

"Δεν θεωρώ ότι έχω δικαίωμα να δίνω συμβουλές στον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αλλά δεν θα ήταν άσχημο, αν ζητούσε συγνώμη από τους Εβραίους και απλώς παραδεχόταν το λάθος του. Νομίζω ότι τότε μόνο θα μπορούσε να θεωρηθεί το συμβάν λήξαν και να γυρίσουμε σελίδα", ήταν η απάντηση του Μπέρελ Λάζαρ στο ερώτημα που του έθεσε το JTA.

Ο ίδιος επισήμανε ότι “δεν είναι σωστό να γίνονται οι όποιοι παραλληλισμοί μεταξύ του Ολοκαυτώματος και των τρέχοντων γεγονότων”. Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε ο σοβιετικός στρατός στην συντριβή του ναζισμού, ο Λάζαρ δήλωσε στο JTA ότι μια τέτοια σύγκριση "μειώνει την προσφορά των ηρωικών στρατιωτών που απελευθέρωσαν το Άουσβιτς και ανάρτησαν την σημαία της νίκης στο Ράιχσταγκ".