Ιράν: Σουηδοϊρανός κατηγορούμενος για κατασκοπεία θα εκτελεστεί στις 21/5

 Ενας Σουηδοϊρανός υπήκοος, που έχει καταδικαστεί στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας  πρόκειται να εκτελεστεί μέσα στο Μάιο

Ιράν: Σουηδοϊρανός κατηγορούμενος για κατασκοπεία θα εκτελεστεί στις 21/5

Ενας Σουηδοϊρανός υπήκοος, που έχει καταδικαστεί στο Ιράν με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, πρόκειται να εκτελεστεί αυτό τον μήνα, μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA επικαλούμενο διάφορες πηγές.

Ο Αχμαντρεζά Τζαλαλί, ένας γιατρός και ερευνητής, ειδικευμένος στην Ιατρική των Καταστροφών, συνελήφθη το 2016 στη διάρκεια ακαδημαϊκής επίσκεψής του στο Ιράν και πρόκειται να εκτελεστεί στις 21 Μαΐου, μετέδωσε το ISNA.

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την είδηση. Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αντέδρασε στην παρούσα φάση αλλά η Σουηδία είχε στο παρελθόν καταδικάσει την θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Τζαλαλί.

Η είδηση αυτή έγινε γνωστή λίγο πριν από την ολοκλήρωση της δίκης στην Στοκχόλμη του Χαμίντ Νουρί, ενός Ιρανού πρώην εισαγγελέα, ο οποίος συνελήφθη από τις σουηδικές αρχές το 2019 και αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη στη Σουηδία κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναμένεται να ανακοινωθεί η ετυμηγορία.

Ο Νουρί κατηγορείται ότι διαδραμάτισε κυρίαρχο ρόλο στον φόνο πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι εκτελέστηκαν με κυβερνητική εντολή στην φυλακή Γκοχαρντάσχ, στο Καράτζ του Ιράν το 1988.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι ο αριθμός των κρατουμένων που εκτελέστηκαν ανέρχεται σε περίπου 5.000 και σε μια έκθεσή της το 2018 σημείωνε ότι "ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι υψηλότερος".

Αν κριθεί ένοχος, ο Νουρί αντιμετωπίζει την μέγιστη ποινή, που είναι τα ισόβια.

Με βάση τον σουηδικό νόμο, τα δικαστήρια μπορούν να δικάζουν σουηδούς πολίτες και πολίτες με άλλες εθνικότητες για εγκλήματα κατά του διεθνούς δικαίου που διαπράχτηκαν στο εξωτερικό.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Δευτέρα τον σουηδό πρεσβευτή για να του μεταφέρει την ένσταση της Τεχεράνης για τις "αβάσιμες και κατασκευασμένες κατηγορίες που διατύπωσε ο σουηδός εισαγγελέας εναντίον του Ιράν στη διάρκεια της δίκης του Νουρί", μετέδωσαν νωρίτερα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP