Πάπας Φραγκίσκος: Ισως το ΝΑΤΟ προκάλεσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ανατρεπτική δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πάπας Φραγκίσκος: Ισως το ΝΑΤΟ προκάλεσε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Το «γρύλισμα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας» πιθανώς οδήγησε στην εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, προσθέτοντας πως δεν έχει άποψη εάν θα έπρεπε να προμηθεύουν την Ουκρανία με περισσότερα όπλα οι άλλες χώρες.

Επίσης, ο Ποντίφικας εξέφρασε τη λύπη του για τη βαρβαρότητα του πολέμου και επέκρινε τον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την υπεράσπιση της εισβολής με θρησκευτικούς όρους. «Δεν μπορεί», τόνισε, «ο Πατριάρχης Κύριλλος να μετατραπεί σε παπαδοπαίδι του Πούτιν».

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «οργή που δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά ίσως διευκολύνθηκε» από την παρουσία του ΝΑΤΟ σε γειτονικές χώρες.

Εν τω μεταξύ, σε κήρυγμά του στον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου του Κρεμλίνου την Τρίτη ο Πατριάρχης Μόσχας ισχυρίστηκε ψευδώς ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε ποτέ σε άλλη χώρα. «Δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο σε κανέναν, η Ρωσία δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Είναι φοβερό, μια μεγάλη και ισχυρή χώρα δεν επιτέθηκε ποτέ σε κανέναν», πρόσθεσε. «Υπερασπίστηκε απλώς τα σύνορά της».

Από τον Φεβρουάριο ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αποδοκιμάσει την εισβολή και έχει συμπαρασταθεί στα δεινά των Ουκρανών. Ωστόσο, όπως γράφει η Wall Street Journal, έχει αποφύγει να κατονομάσει ρητά τη Ρωσία ως επιτιθέμενο, αντικατοπτρίζοντας την παράδοση του Βατικανού για ουδετερότητα και τη δική του ατζέντα για βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς και την απροθυμία του Βατικανού να ευθυγραμμιστεί με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

«Στην Ουκρανία προκάλεσαν τη σύγκρουση άλλα κράτη», δήλωσε στη συνέντευξή του, χωρίς να προσδιορίσει ποια κράτη. Παρομοίασε τον πόλεμο με άλλες συγκρούσεις που, όπως είπε, υποκινήθηκαν από διεθνή συμφέροντα: «Συρία, Υεμένη, Ιράκ, ο ένας πόλεμος μετά τον άλλον στην Αφρική».

«Δεν ξέρω να απαντήσω –είμαι πολύ μακριά– αν είναι σωστό να προμηθεύουν τους Ουκρανούς» με όπλα, είπε ο Πάπας. «Ξεκάθαρο είναι πάντως ότι σ' αυτό τον κόσμο δοκιμάζονται όπλα… Γίνονται πόλεμοι για να δοκιμαστούν τα όπλα που φτιάχτηκαν».

Οι Ουκρανοί έχουν επικρίνει τον Πάπα επειδή περιέγραψε τη σύγκρουση με τη Ρωσία ως «αδελφοκτόνο», υποβαθμίζοντας, όπως υποστήριξαν, την επιθετικότητα της Μόσχας.

Ο Πάπας πρόσθεσε ότι ήταν έτοιμος να ταξιδέψει στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να απευθύνει έκκληση για ειρήνευση, αλλά το Κρεμλίνο δεν έχει ανταποκριθεί.

Γνωστοποίησε ωστόσο ότι κατά την έναρξη του πολέμου είπε στον Ρώσο πρεσβευτή στο Βατικανό: «Παρακαλώ σταματήστε».