Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τα διπλώματα οδήγησης στις γυναίκες!

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν στην πόλη του Αφγανιστάν, Χεράτ, ζήτησαν από τις σχολές οδήγησης να μην δίνουν πλέον διπλώματα στις γυναίκες, όπως επεσήμαναν εκπαιδευτές.

Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τα διπλώματα οδήγησης στις γυναίκες!

Μια ακόμη διάκριση κατά του γυναικείου φύλου είναι έτοιμη να εγκαθιδρυθεί από το καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν στη Χεράτ, ζήτησαν από τις σχολές οδήγησης να μην δίνουν πλέον διπλώματα στις γυναίκες, επεσήμαναν εκπαιδευτές.

«Λάβαμε προφορικά την οδηγία να μην δίνουμε πλέον άδειες οδήγησης στις γυναίκες (…) αλλά δεν έχουμε λάβει εντολή να τις εμποδίζουμε να οδηγούν στην πόλη», δήλωσε ο Γιάν Άγα Ασακζάι, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαχείρισης της Κυκλοφορίας της Χεράτ, υπεύθυνος των σχολών οδήγησης.

Στο Αφγανιστάν δεν είναι σπάνιο οι γυναίκες να οδηγούν στις μεγάλες πόλεις, κυρίως τη Χεράτ, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, που θεωρείται σχετικά πιο προοδευτική σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

Ο Νάιμ αλ Χακ Χακάνι, υπεύθυνος της περιφερειακής υπηρεσίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού, δήλωσε ότι δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη εντολή σχετικά με το θέμα.

Οι Ταλιμπάν συνήθως αποφεύγουν να εκδίδουν γραπτά εντολές, αφήνοντας τις τοπικές αρχές να ανακοινώνουν τα δικά τους διατάγματα, τις περισσότερες φορές προφορικά.

Η Αντίλα Αντίλ, μια 29χρονη δασκάλα οδήγησης, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θέλουν να διασφαλίσουν ότι η επόμενη γενιά δεν θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες με τις μητέρες τους.

«Μας είπαν να μην κάνουμε μαθήματα οδήγησης και να μην εκδίδουμε διπλώματα», εξήγησε.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 υποσχόμενοι μια πιο ανεκτική διακυβέρνηση σε σχέση με το πρώτο τους καθεστώς το 1996-2001.

Όμως έκτοτε έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των Αφγανών, κυρίως των γυναικών και των κοριτσιών, οι οποίες αποκλείστηκαν από την εκπαίδευση και μεγάλο μέρος του δημόσιου τομέα.