Ζακ Κωστόπουλος: Η τελευταία πράξη της δίκης

Ολοκληρώνονται σήμερα οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης στην υπόθεση θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου θα αποφανθεί για το πότε θα ανακοινωθεί η τελική ετυμηγορία.

Ζακ Κωστόπουλος: Η τελευταία πράξη της δίκης

Ένα βήμα πριν την τελική ετυμηγορία σχετικά με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας, τον Σεπτέμβριο του 2018, βρίσκεται το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Περίπου οκτώ μήνες από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ολοκληρώνονται σήμερα, Τρίτη (03/05), οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, καθώς την σκυτάλη θα λάβουν το πρωί οι υπερασπιστές των τεσσάρων αστυνομικών που συνέλαβαν τον 33χρονο ακτιβιστή, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Όταν πλέον και οι τελευταίοι συνήγοροι έχουν τελειώσει με τις τοποθετήσεις τους για την ποινική μεταχείριση των εντολέων του σε σχέση με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, η πρόεδρος του δικαστηρίου θα αποφανθεί για το πότε το δικαστήριο θα εκφωνήσει την απόφασή του σχετικά με την ενοχή ή μη των έξι συνολικά κατηγορούμενων. Η δικαστική λειτουργός ενδέχεται να ζητήσει από το δικαστήριο την έναρξη της διάσκεψης με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των δικηγόρων ή να διακόψει για άλλη ημέρα, κατά την οποία θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση.

Ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και οι τέσσερις αστυνομικοί αντιμετωπίζουν το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ η πολιτική αγωγή από την πρώτη στιγμή έχει ζητήσει την αναβάθμιση της κατηγορίας σε αυτή της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Την τελική κρίση θα λάβουν σε πρώτο βαθμό οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι που συνθέτουν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η εισαγγελική πρόταση

Πάντως, ήδη ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος έχει εισηγηθεί να κριθούν ένοχοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία και από κοινού ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, ενώ για τους αστυνομικούς έχει προτείνει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες. Όπως είχε αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός, οι δυο πρώτοι κατηγορούμενοι «ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε 9 φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο». Ωστόσο, σε άλλο σημείο της αγόρευσης του είχε επισημάνει: «Αν και η δράση τους είναι μη αποδεκτή κοινωνικά και με τιμωρητική διάθεση, η επιδίωξη τους ήταν η παραμονή του στο κατάστημα και η σύλληψη του από τα όργανα».

Η πρόταση του εισαγγελέα να απορριφθεί το αίτημα της πολιτικής αγωγής ως προς την μετατροπή της κατηγορίας, σχολιάστηκε από τη μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την έξοδο της: «Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, δίπλα υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους».

Πηγή: News247.gr