Προσαυξήσεις και αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Περισσότεροι από 50.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση θα λάβουν προσαυξήσεις και τα ανάλογα αναδρομικά εντός του Μαΐου. 

Προσαυξήσεις και αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της προσαύξησης και των ανάλογων αναδρομικών είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Επίσης ως δικαιούχοι λογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι (για παράδειγμα, γιατροί, μηχανικοί) που εργάζονταν παράλληλα στο Δημόσιο.

Σε πλείστες περιπτώσεις πρόκειται να καταβληθούν αναδρομικά πενταετίας σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, καθότι το πρόβλημα εντοπίζεται από το 2026, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου. Ο ΕΦΚΑ, εξαιτίας της έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού δεν είχε προσαρμόσει τις εν λόγω προσαυξήσεις στις συγκεκριμένες συντάξεις. Εστω και μετά από πέντε χρόνια αυτό κατέστη εφικτό και σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Ενιαίο Φορέα, εντός του τρέχοντος μηνός θα πληρωθούν τις προσαυξήσεις και τα αναδρομικά, οι πάνω από 50.000 ασφαλισμένοι με παράλληλη σύνταξη.

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο οφείλονται προσαυξήσεις στα επίπεδα των 300 ευρώ το μήνα, ενώ συνολικά ο ΕΦΚΑ, με δεδομένο ότι χρωστάει ποσά από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγαλου (Μάιος 2016), δηλαδή εδώ και πεντέμισι χρόνια, θα βγάλει από τα ταμεία ποσό άνω του μισού δισ.ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους και αυτό διότι τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 αγγίζουν τα 5 έτη.

Καταβάλλονται επικουρικές συντάξεις

Αυτό δεν θα είναι το μοναδικό πακέτο πληρωμών για συνταξιούχους τον Μάιο, καθώς, μήνα θα αρχίσει η σταδιακή καταβολή περισσότερων από 123.000 επικουρικών συντάξεων, εκ των οποίων οι 96.500 είναι ληξιπρόθεσμες. Στην προμετωπίδα των εξοφλήσεων θα τεθούν περίπου 47.000 αιτήσεις για τις οποίες έχει ήδη πραγματοποιηθεί η απονομή της κύριας σύνταξης.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη που θα αποδοθεί ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.

πηγή: sofokleousin.gr