ΕΝΦΙΑ: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά και πώς υπολογίζεται ο φόρος

ΕΝΦΙΑ για 6.2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες εντός των ημερών

ΕΝΦΙΑ: Πότε αναρτώνται τα εκκαθαριστικά και πώς υπολογίζεται ο φόρος

Tα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ πρόκειται να σταλούν σε 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες έως το τέλος της εβδομάδας. Ο φετινός φόρος ακινήτων θα υπολογισθεί με νέες κλίμακες και μειωμένους συντελεστές φόρου για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 4.000 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι χαμηλότερος για οκτώ στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή περίπου πέντε εκατομμύρια φορολογούμενους, το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, 375.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, θα καταβάλει μεγαλύτερο φόρο, ενώ περίπου 875.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι.

Η πρώτη από τις 10 δόσεις, που θα αποπληρωθεί ο φόρος ακινήτων, θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου.

Ποιες οι βασικές αλλαγές
Οι συντελεστές του κύριου φόρου μειώνονται για τους ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ ανά τ,μ. Παράλληλα ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 4.001 έως 4.500 ευρώ, ο συντελεστής του βασικού φόρου παραμένει αμετάβλητος, ενώ για τους έχοντες ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 4.500 ευρώ ανά τ.μ. οι συντελεστές του βασικού φόρου αυξάνονται. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου των οικοπέδων είναι «κουρεμένοι» έως και 80%. Για παράδειγμα, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375, αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.

Πηγή: newmoney.gr